Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

2dehands.be weert oplichters. Maar helaas nog niet direct

di 5 nov. - 6:10

De Inspecteur blijft klachten ontvangen over oplichting via tweedehandswebsites. De meeste klachten gaan over 2dehands.be. Dat is nog altijd de populairste zoekertjessite van ons land, maar het platform kan qua veiligheid nog heel wat leren van de andere platformen. 2dehands.be beseft dat het beter kan en kondigt extra veiligheidsmaatregelen aan.

2dehands.be is makkelijke prooi

Enkele maanden geleden contacteerde de Inspecteur al de mensen van 2dehands.be. Er kwamen toen veel klachten binnen over fraudeurs. Er werd ons toen bevestigd dat ze het probleem hebben zien toenemen: "Het is niet nieuw maar de laatste maanden zien we toch een verhoogd aantal fraudepogingen en dat kunnen we uiteraard missen als kiespijn." 

Niet iedereen die actief is op de zoekertjessite handelt ter goeder trouw. En er zijn zowel malafide kopers als verkopers. 

Malafide verkopers zorgen ervoor dat jij voor de spullen betaalt, vervolgens sturen ze je aankoop nooit op. 

Malafide kopers herken je vooral aan de gretigheid waarmee ze rondshoppen op het platform. Ze zijn vaak bereid om (veel) meer te bieden dan de vraagprijs en in veel gevallen hebben ze een profiel dat nog maar pas is aangemaakt. De kopers proberen om je weg te krijgen van het platform om de verkoop verder te zetten via e-mail. Ze bezorgen je een link naar dhl of een andere koerierdienst zodat jij de spullen kan opsturen. In werkelijkheid sturen ze je een link naar een valse website. Als je daarop een account aanmaakt, hebben ze oplichters toegang tot je gegevens. Maar ze gebruiken ook andere trucs om je te misleiden.

2dehands.be beseft dat het beter moet

Heel wat mensen hebben de indruk dat 2dehands.be te weinig doet om oplichters van het platform te weren. Alain Buyle van 2dehands.be ontkent dat: "Ik begrijp de frustratie onder de gebruikers. Maar er zijn bij ons effectief heel wat mensen permanent aan het werk om oplossingen te implementeren."

De technische achtergrond van de maatregelen geeft Alain Buyle liever niet mee: "We willen de fraudeurs niet slimmer maken natuurlijk."

Tegelijkertijd beseft 2dehands.be dat er nu teveel misbruik is. En daarom kondigt het platform wel extra maatregelen aan. 

  • Enerzijds komt het platform dit jaar nog met een tweetrapsverificatie. Dat is een extra beveiliging waarbij het aanmelden in twee stappen gebeurt. Wanneer een gebruiker zich aanmeldt via een ander toestel dan het gebruikelijke toestel, wordt er via sms een code verzonden naar de rechtmatige gebruiker. 
     
  • Anderzijds wil 2dehands.be ook een veilig betaal-en verzendingssysteem binnen het platform opzetten.

De maatregelen worden nu aangekondigd maar ze zijn nog niet direct van toepassing.

Het is een constant kat-en-muisspel. Oplichters zijn slim en creatief en wij willen hen absoluut voor zijn

— Alain Buyle, woordvoerder 2dehands.be

Concrete tips van 2dehands.be om niet in de val te trappen

2dehands.be is absoluut geen onveilig platform: "Er zijn veel meer mensen die een positieve ervaring hebben met ons platform dan een negatieve." Maar het blijft belangrijk om waakzaam en voorzichtig te werk te gaan. Op hun website geeft 2hands.be al heel wat tips voor zowel kopers als verkopers. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje: 

  • Blijf op de website van 2dehands.be om afspraken te maken en de verkoop af te ronden. Oplichters vragen om de conversatie verder te zetten via e-mail. Eens weg van de website, proberen ze je om te leiden naar valse betaalsites of sites van transportfirma's die er erg betrouwbaar uitzien. Eens de conversaties zich niet meer op het platform afspelen, kan 2dehands.be de oplichters niet traceren.
     
  • Als het effectief tot een koop of verkoop komt, spreek dan af met de koper/verkoper en betaal contant ter plaatse. Zo weet je met wie je te maken hebt en wat je koopt. Spreek je liever niet af bij je thuis, opteer dan voor een publieke plaats. En neem bij voorkeur nog iemand mee.
     
  • Check steeds de reputatie van de koper/verkoper. Die vind je door te klikken op het sterretje bij het zoekertje.
     
  • Maak op voorhand duidelijke afspraken over de prijs, levering en garantie. Doe dit via de telefoon. Een betrouwbaar persoon heeft hier doorgaans geen moeite mee. 
     
  • Let op met kopers/verkopers uit het buitenland

Converseer enkel en alleen via ons platform. Ik kan het niet genoeg benadrukken

— Alain Buyle, woordvoerder 2dehands.be

Ik ben het slachtoffer van fraude op 2dehands.be, wat nu?

Als gebruikers financieel benadeeld zijn, raadt 2dehands.be aan om enerzijds contact op te nemen met de politie en klacht in te dienen. Anderzijds kunnen gebruikers verdachte zoekertjes of berichten ook melden aan het platform. Dat kan je doen via hun contactformulier of door onderaan het zoekertje te klikken op de meldknop. 

"Eens je op de meldknop drukt, onderzoeken wij het geval in kwestie. Als het inderdaad gaat om een malafide koper of verkoper, dan kunnen wij die gebruiker blokkeren. De informatie van die gebruiker behouden we wel, zo kunnen we die doorgeven aan de politie indien zij een onderzoek voeren", zegt Alain Buyle. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet