de madammen
Het recept van de moeder van Anne Swinnen: brandnetelsoep
wo 20 feb. - 11:53
Het recept van ons moeder brengt ons deze week naar Lommel, bij Anne Swinnen. Haar recept: brandnetelsoep. Een recept zoals we ze graag hebben want met een verhaal!
Net zoals zovele anderen verlangt Anne nu wel naar de lente, naar die eerste warme zonnestralen, … maar voor Anne heeft de lente ook nog iets anders in petto. Ze kan dan namelijk haar geliefde soep klaarmaken.
Het recept is van haar moeder. Op een mooie lentedag tijdens een wandeling zag die frisse brandnetels staan. Ze had al gehoord van de zuiverende werking van dit 'onkruid' en besloot een emmertje vol te plukken "om er iets mee te doen." Meteen was het recept voor de brandnetelsoep geboren...
BRANDNETELSOEP
- Pluk een vergiet vol brandnetels. Pluk alleen de jonge toppen, want die zijn het malst en het lekkerst!
- Spoel de netels goed schoen
- Doe de goed uitgelekte netels met een gesnipperd uitje in een soeppan met olijfolie; laten even smoren
- Voeg aan de geslonken blaadjes 3/4 liter water toe en een halve eetlepel zout.
- Laat de brandnetels nog zo´n tien minuten heel zachtjes laten koken.
- Tot slot de staafmixer erin zetten en al purerend zie je dan een prachtige soep ontstaan. Mooi lichtgebonden en door de grote hoeveelheid chlorofyl echt knalgroen van kleur.
Een feest om te zien! En ook heerlijk kruidig van smaak.
Voor een stevige lunchsoep kan je een courgette of een paar aardappelen meekoken, maar deze pure brandnetelsoep doet het prima als voorgerecht.
Nog een tip: in het midden wat grijze garnaaltjes of verkruimelde feta leggen als decoratie.
Gewoon om het begin van de lente te vieren!