Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over cataract: "Ouderdomscataract kan vanaf 40 jaar"

do 10 mei - 8:30

Sigrid uit Mariakerke heeft geen heldere visie meer op het leven. "Letterlijk dan, want ik ben nog maar 47 en denk dat ik aan een 65-plussers aandoening lijd. Ik vermoed dat ik cataract heb." Ze vraagt zich af of ze effectief blind aan het worden is, of dat haar probleem verholpen kan worden?
Diensthoofd huisartsengeneeskunde Dirk Devroey van de VUB legt uit.
 
"Cataract of staar is het vertroebelen van de normale, heldere en doorzichtige lens van het oog. Doordat die lens ‘kapot’ is, is het alsof men door een vuile bril of een aangedampte ruit moet kijken. Wanneer zich een cataract vormt, wordt de lens ondoorzichtig en onhelder, zodanig dat het licht niet gemakkelijk doorgezonden kan worden op het netvlies. Indien een groot deel van de lens vertroebelt, kan dit het zicht gedeeltelijk of volledig doen verdwijnen en moet de lens worden vervangen."

Wat zijn de oorzaken van cataract?

"Deze veranderingen kunnen veroorzaakt worden door ouderdom, verwondingen aan het oog, bepaalde ziektes, de conditie van het oog en het lichaam, erfelijkheid of een afwijking bij de geboorte. Het laatste komt voor als de moeder van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap rode hond heeft gehad. Sommige infecties of ziekten, zoals diabetes, kunnen de lens van het oog ook troebel maken. Ook rokers en alcoholici lopen het risico."
 
"Een normaal ouderdomsverschijnsel is dat de lens van het oog harder en troebel wordt. Deze worden seniele cataracten genoemd en zijn de meest voorkomende soort. Zij kunnen zich ontwikkelen vanaf 40 jaar. Oogverwondingen kunnen een cataract vormen bij patiënten van elke leeftijd. Een prik of snijwonde in het oog, een enorme hitte of chemische verbranding kan het oog schaden en een traumatische cataract tot gevolg hebben."

Hoe kan je het behandelen?

"Indien de cataract gezichtsverlies veroorzaakt dat het werk en het normale leven van de patiënt hindert, moet de lens verwijderd worden. Een operatie is de beste manier om de troebele lens te verwijderen. De lens wordt uit het zakje gehaald en vervangen door een kunstlens."

Is dit een gevaarlijk ingreep?

"Nee, de behandeling zelf vormt geen gevaar. Het is wel noodzakelijk om een weloverwogen keuze te maken op het moment dat cataract wordt vastgesteld. Het is belangrijk om niet te snel over te gaan tot een operatie. Op een bepaald moment is het duidelijk hoeveel maanden of jaren men kan wachten. Soms zijn mensen bang dat ze hun ogen niet zullen kunnen open houden tijdens de ingreep, maar daar moeten de patiënten zeker niet mee inzitten."

Sommigen die de ingreep ondergingen, klagen over jeukende ogen.

"Dit symptoom kwam vroeger meer voor dan nu. Vroeger werden er andere lenzen gebruikt die door het oog werden afgestoten. Tegenwoordig is dit eerder zeldzaam. Rode ogen of een ‘scheurend’ gevoel horen er soms bij. Je gebruikt het best regelmatig oogdruppels die door de oogarts zijn voorgeschreven. Vergeet hierbij de handen niet steeds te wassen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet