15 films uit de jaren 80 die je nu kan bekijken op Netflix

dinsdag 11 april 2017 - 23:59
Klassiekers van de jaren 80 zijn er niet enkel in de muziek, maar zeker ook in de filmwereld. Wij vonden deze iconische jaren 80-films op Netflix. Niemand die toen al van bingewatchen had gehoord, maar nu kan het dus wel!

Scarface, 1983

Alle kleine jongens die deze film zagen riepen ineens "Say hello to my little friend!" en wilden het liefst ook een Cubaanse drugsbaron worden als ze groot waren. Al Pacino (toen 42) speelt de gevaarlijke Tony Montana, een crimineel die helaas niet van zijn eigen voorraad kan afblijven.

The Terminator, 1984

"I'll be back"? "Hasta la vista, baby"? Iedereen kan het probleemloos meelippen met deze oer-actiefilm met Arnold Schwarzenegger. Na de Conan-films werd hij als Terminator de eeuwige beroemdheid in gekatapulteerd.

Ferris Bueller's Day Off, 1986

Misschien wel de meest bekende tienerfilm uit de jaren 80. Matthew Broderick speelde een spijbelende student waarmee iedereen zich maar al te graag identificeerde.

Platoon, 1986

Dit episch oorlogsdrama over het leven als soldaat in Vietnam werd geregisseerd door Oliver Stone, zelf een veteraan. Tom Berenger, Willem Dafoe en Charlie Sheen belichamen de ellende en de uitzichtloze situatie die de oorlog was. Het is de eerste van Stone's Vietnam-trilogie, gevolgd door Born on the Fourth of July (1989) en Heaven & Earth (1993).

De Kleine Zeemeermin, 1989

Eentje die je (klein)kinderen ongetwijfeld ook graag meekijken, voor zover dat nog niet gebeurd is. Een beetje de Finding Nemo avant la lettre, zeg maar. ♫ Diep in de zee, diep in de zee ♫

The Karate Kid, 1984

"Wax on, wax off", de eerste, echte levenslessen die ons voor altijd bijbleven. We wisten ook ineens hoe we van pestkoppen afraakten: gewoon karate leren! En er was ook nog iets met een kraanvogel...

Police Academy, 1984

Hightower! En die ene agent met zijn geluidseffecten. Verder vooral ongein en flauwe humor, maar o zoveel nostalgie.

Who Framed Roger Rabbit, 1988

Dat onze eerste echte crush een klassiek geanimeerde femme fatale zou zijn, hadden we niet kunnen voorspellen. Maar het was niet vanwege Jessica Rabbit dat we deze film honderd keer hebben herbekeken, hoor. Nog één keer dan, vooruit.

Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back, 1980

Wie van het eerste moment mee was met de eerste Star Wars uit 1977 zal de sequel waarschijnlijk niet gemist hebben. Of misschien heb je Luke Skywalker, prinses Leia en Han Solo pas leren kennen in de eighties? Hoe dan ook, niet te missen kijkvoer met voor die tijd fenomenale (en artisanale) special effects.

Star Wars: Episode VI: Return Of The Jedi, 1983

Natuurlijk mag het derde luik in de originele Star Wars-trilogie niet ontbreken. Het was de laatste voor een lange tijd, trouwens. De volgende, Episode I: The Phantom Menace kwam pas 16 jaar later uit, in 1999.

Popeye, 1980

Niet de tekenfilm, wel de filmadaptatie met Robin Williams. Ook Olijfje en Bluto zijn van de partij. En tonnen spinazie, uiteraard.

The Evil Dead, 1981

Deze absolute cultklassieker was voor velen de eerste horrorfilm die ze zagen. En misschien de laatste. Beschouwd als een absoluut meesterwerk in zijn genre vertelt de film het verhaal van 5 tieners die logeren in een afgelegen chalet in de bossen. De special effects van toen maken het kijken vandaag wel draaglijker.

1984, 1984

Geen beter jaar om de bestseller van George Orwell te verfilmen dan in 1984. Een voortreffelijke John Hurt speelt Winston Smith in een donkere, totalitaire toekomst. Beter dan het boek? Dat dan weer niet.

Coming To America, 1988

Eddie Murphy en Arsenio Hall doen wat ze het best doen: flauwe moppen maken en 20 personages tegelijk spelen. "Good morning my neighbours!"

Eddie Murphy: Delirious, 1983

Wist je dat Eddie Murphy ook stand-up comedian was? Deze zaalshow werd als eerste uitgebracht op VHS. Hij was toen amper 23. In tegenstelling tot zijn films en tv-optredens vloekte hij in zijn shows trouwens dat het een lieve lust was. Niet voor iedereen, maar het blijft geweldig grappig. Ook de moeite: zijn volgende stand-upfilm Raw uit 1987.

Nog niet vertrouwd met Netflix?

Geen probleem. We leggen even uit hoe je eraan begint:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!