Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

216 ton vuil langs Limburgse gewest- en autosnelwegen

zo 26 mrt. - 3:31

Vorig jaar heeft het Agentschap Wegen en Verkeer 216 ton zwerfafval verzameld langs de Limburgse wegen. Dat is minder dan de voorbije jaren en het minste van alle Vlaamse provincies. In totaal is er in 2016 2.955 ton zwerfvuil opgehaald langs de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Dat is 17,2% minder dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers die sp.a-parlementslid Joris Vandenbroucke heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).
Zwerfvuil in Vlaanderen en Limburg

Limburg
In Limburg werd er vorig jaar 216 ton zwerfvuil opgehaald.

  • In 2012 was dat nog 261 ton.
  • In 2013: 272 ton.  
  • In 2014: 332 ton.
  • en in 2015 306 ton. 

Ter vergelijking: in Vlaams-Brabant is vorig jaar het meeste zwerfvuil opgehaald: 1161 ton!

 

Veel sluikstorters gevat in 2016

In Limburg zijn er vorig jaar 105 PV's opgesteld door mensen van Wegen en Verkeer. En dat terwijl er andere jaren géén of maar enkele processen-verbaal worden opgesteld. Dat komt omdat er vorig jaar een actie tegen zwerfvuil op parkings in Diepenbeek en Boorsem is geweest. Mensen die meerdere keren een zakje kwamen dumpen of veel huisvuil tegelijk achterlieten op die parkings kregen een PV aan hun broek. Veva Daniëls van Wegen en verkeer: We hebben de actie als positief ervaren, maar we zijn nog aan het bekijken of we de actie dit jaar gaan herhalen. Het past niet 100% in ons takenpakket. Onze mensen zijn ook buiten de werkuren op die parkings gaan staan, om preventief de mensen aan te spreken. Maar we gaan kijken of het voor herhaling vatbaar is.

 

Hoeveel kost het opruimen?

De kostprijs van het schoonmaken van de wegen kostte vorig jaar 5 241 358 euro. Voor Limburg was dat 476 000 euro. Daarmee betalen we het minste van alle Vlaamse provincies. En het was ook ons laagste cijfer in 5 jaar. De jaren ervoor betaalden we tussen de 525 958 en de 659 860 euro. Antwerpen betaalde vorig jaar het meest: 1 701 975 euro.

 

Minder opgehaald, meer betaald

De kostprijs voor het ophalen van dat zwerfvuil verschilt jaar na jaar en hangt af van verschillende factoren. Het kost bijvoorbeeld meer om vuil op te ruimen langs autosnelwegen dan langs gewestwegen, omdat er op autosnelwegen meer signalisatie moet voorzien worden. Opvallend is wel dat er vorig jaar is 5,2 miljoen euro geïnvesteerd in het opruimen van zwerfvuil en sluikstorten, dat is 21 procent meer dan in 2012. Hopelijk betekent dit dat steeds minder mensen afval langs de wegen dumpen, reageert Vandenbroucke. Zwerfvuil verpest de openbare ruimte en is slecht voor het milieu. Het kost handenvol belastinggeld om dat allemaal op te ruimen. Ik hoop dat een combinatie van informatiecampagnes en een harde aanpak van sluikstorten, de afvalberg doet slinken. Ik pleit voor zero-tolerance tegen sluikstorters, zegt hij.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet