5 tips om de betoverende schoonheid van Wallonië te herontdekken

dinsdag 23 juni 2020 - 19:12
Het is altijd leuk om een weekendje weg te gaan. In Wallonië heb je verschillende gezellige, oude dorpjes waar ook heel wat Vlamingen hun hart zijn verloren. Tijd om er heen te trekken!

Het dorpje Chardeneux

Het dorp Chardeneux heeft zijn ligging helemaal mee. Het ligt op een helling en heeft de hele dag volle zon, omdat de helling naar het zuiden is gericht. Beneden kronkelt een mooi beekje door de vochtige weiden, en in het dorpje vind je ook een mooie Romaanse kerk. Rond het pleintje kan je wandelen in de schilderachtige straatjes die in de zomer gevuld zijn met gigantische bloemen aan de gevels. Het is een idyllisch plaatje! 

Ook luisteraars Jeroen en Katia verloren hun hart in het dorpje. Jaren terug kochten ze een boerderij in het dorpje ernaast, Bonsin, en de schuur hebben ze omgebouwd tot een schilderachtige gîte, le Noyer, in de schaduw van de oude notelaar. Ze zijn blauwe bessenboer geworden.

Het dorpje Wéris

Over het dorpje Wéris bestaat er een legende dat de duivel er komt rusten... Dat is te begrijpen! Want Wéris maakt deel uit van de mooiste dorpen in Wallonië. De straatjes richting het dorp geven een prachtig uitzicht over de bossen en de velden rondom Wéris. Een verrassend landschap dat niemand onverschillig laat. Daarnaast heeft Wéris ook een andere troef. Het dorp heeft namelijk een uitzonderlijk erfgoed. De dolmens en menhirs uit puddingsteen zijn er het bewijs van.

Het geheel van huisjes in kalk- of zandsteen samen met een prachtig gerestaureerde kasteelhoeve uit de 17e eeuw maakt het kleine karaktervolle dorp tot één van de mooiste dorpen in Wallonië. 

Durbuy

Durbuy is een mooi stadje vlakbij. Je kent het wel!  Het kreeg in 1331 stadsrechten, maar groeide nooit echt uit tot een 'stad'. Toch pakte Durbuy het slim aan: de stad riep zichzelf uit tot 'Kleinste stad ter wereld' en in de jaren die volgden vonden vele toeristen hun weg naar de mooie stad.

Het is altijd al één van de meest belangrijke plaatsen geweest in de Ardennen, dat is tot op vandaag nog steeds het geval want je kan er heel veel doen. Je hebt er een historisch centrum, een uitkijktoren, een toeristentreintje, een maïs doolhof én je kan kanovaren op de Ourthe! Nog een tip! Ken je het hotel 'La Balade des Gnômes' en bijhorend restaurant 'La Gargouille'? Alles staat er in het thema van kabouters en trollen. Perfect voor kleine kinderen!

Wandelen aan de Semois in Laforet

Herbronnen? Of wil je er gewoon even tussenuit, maar hoeft het helemaal niet ver te zijn? Ontdek de themawandelingen aan de Semois in Laforet, zoals 'La Balades des Légendes' met figuren uit legenden. De bossen van de Ardennen hebben een majestueuze groen kader en zijn daardoor een uitgelezen bestemming als je op zoek bent naar bos en natuur.

Hayons, in de buurt van Bouillon

La Moyenne Semois is een omgeving van allemaal verschillende kokette dorpjes vol wandelingen met uitzichtpunten en mooie plekjes die je doen denken aan het leven van de feeën en heksen die er vroeger zogezegd rondslenterden. Of dat wordt toch gezegd van Hayons! Het dorpje is superklein en telt minder dan 200 inwoners. 

In 1977 heeft men wel een speciale steen ontdekt, "le Tournant de Saint-Joseph". Het zou zo zijn dat je bij een bepaald daglicht in de steen een profiel van een hoofd met voorhoofd en neus moet kunnen zien. De steen heeft dan ook veel historici, archeologen en folkloristen aangetrokken naar het dorpje.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!