Antwerpen-Centraal is het mooiste station ter wereld!

maandag 25 augustus 2014 - 15:00
Antwerpen-Centraal is het mooiste station ter wereld!
Antwerpen-Centraal is het mooiste station ter wereld! Ontdek de rijke geschiedenis van het prachtige gebouw!

Volgens de Brits-Amerikaanse nieuwswebsite Mashable is Antwerpen-Centraal het mooiste station ter wereld. Nochtans is de concurrentie niet mis met stations in Dubai, Mumbai en New York City. Maar als je naar deze foto's kijkt, kan je niet anders dan besluiten dat het Antwerpse station een plaatje is, mét een rijke geschiedenis!

1854


Het station Antwerpen-Oost, gebouwd in 1854.

In 1836 rijdt er voor het allereerst een trein van Mechelen naar Antwerpen, in een primitief stationnetje met vier sporen, dat Borgerhout-bij-Antwerpen werd gedoopt. Een vijftiental jaren later wordt dat vervangen door de nieuwe 'Ooststatie', een houten paviljoen in Zwitserse stijl.

1905

Dankzij de economische bloei vestigen steeds meer mensen zich in 't Stad. Antwerpen-Oost wordt te klein en dus besluit met in 1870 een nieuw station te bouwen. Een groots en monumentaal gebouw moet het worden, dat de tand des tijds kan doorstaan.


Ontwerpen voor 'de Nieuwe Oost Statie', het toekomstige Antwerpen-Centraal

In 1905 wordt het nieuwe station officieel in gebruik genomen. Antwerpen-Oost is niet meer, vanaf nu gaat het station met de naam Antwerpen-Centraal door het leven.


Een postkaart toont Antwerpen-Centraal in 1910, de tuin is ingericht in Franse stijl.

Heden

Het derde stationsgebouw is het Antwerpen-Centraal zoals wij het nu kennen. Het gebouw overleefde twee Wereldoorlogen en heel wat verbouwingswerken, maar het is nog steeds een pareltje. Dat vindt de internationale pers duidelijk ook. Eerder zette het Amerikaanse weekblad Newsweek het station al bij de wereldtop en nu zette Mashable het zelfs op nr. 1, wat het volgens hen Antwerpen-Centraal het mooiste station ter wereld maakt!

Wij zijn het er alvast mee eens, want nog steeds levert het station spectaculaire beelden op!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!