Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Belgische wijn voor iedereen!

vr 24 okt. - 7:35

Druilerig weer, de houtkachel, een goed boek en een glaasje wijn. Wie kan hier deze winter niet van genieten?
Wijn voor iedereen!

Druilerig weer, de houtkachel, een goed boek en een glaasje wijn. Wie kan hier deze winter niet van genieten?

Vandaag start het grootste wijnsalon van de Benelux, Megavino. Met het proefglas in de hand kan je proeven van duizenden wijnen, afkomstig uit 32 verschillende landen. De wijnproducenten laten je kennis maken met hun passies en beslommeringen. Een evenement voor de echte wijngenieter dus!

Meer wijn

Niet voor niets is de Belgische wijnproductie in 2013 verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. De Belgische wijnbouwers produceerden zo’n 553 995 liter wijn. Dit op een oppervlakte van ruim 184 hectare. “De verdubbeling is heel logisch: 2012 was een zeer slecht wijnjaar. Dat komt vooral door het slechte weer. We hebben veel regen gehad en een lange winter. Er is ook geen tussenseizoen geweest, we zijn onmiddellijk van een gure winter in de zomer gestapt en dat levert slechte bloemen op, en dus ook een slechte druif. Zodra de zomer voorbij was, zijn er ook veel druiven slecht geworden: schimmel , ziektes,… noem maar op”, vertelt Alain Boeykens, wijnspecialist en organisator van Megavino.

De wijnbouw zit sinds een aantal jaren in de lift. Toch blijft België slechts een lilliputter op vlak van wijnbouw. “België verbouwt enkel 150 tot 200 hectare wijn per jaar. Als je dat vergelijkt met een groot domein in Zuid-Frankrijk, daar spreek je van 100 tot 150 hectare voor één domein. Maar toch, het doet geen afbreuk aan de Belgische verdiensten.”

De reden waarom de wijnbouw relatief kleinschalig blijft in België schuilt in een klein hoekje: het is zeer arbeidsintensief! Kunnen investeren is de boodschap. “Omdat dat vaak niet lukt, doen veel wijnbouwers het vak in bijberoep, dus als semiprofessionele wijnbouwer. Of als amateur: zij kweken druiven, maken wijn, maar gebruiken die voor eigen consumptie.”

Kwaliteit boven

Wat maakt Belgische wijn kwalitatief dan zo goed? De wijnbouw in België evolueert enorm. “De wijnbouw is oorspronkelijk gestart in het Hageland en is zo verder gegroeid in heel België. Vandaag krijgt de wijnbouw de steun van de overheid, bijvoorbeeld door opleidingen als wijnbouwer aan te bieden bij SYNTRA. Zo worden nieuwe wijnbouwers kwalitatief beter opgeleid en dat resulteert dus in een betere wijn.”

Alleen is er één probleem volgens wijnkenner Alain: “Nu, Belgische wijn is zeker van goede kwaliteit en die kwaliteit verbetert nog steeds. Maar de wijn is te weinig chauvinistisch. Daarbij komt ook nog dat de Belgische wijn vrij duur is. We spreken dan van 10 tot 15 euro per fles. Veel mensen willen die wijn wel eens proeven, maar zullen vaak voor die prijs naar één van de klassieker uit Zuid-Frankrijk gaan.”

De wijnkenner oordeelt

Maar wat zijn nu de beste Belgische wijnen? Niet makkelijk, vindt Alain. “Ik ga telkens de beste van elke soort geven, want er zijn zoveel goede wijnen!”

1. Waes Wit: De wijngaarden van Wijndomein Waes liggen aan de oevers van de Schelde, zeer mooi! De wijnbouwers is Lodewijk Waes, een advocaat met een grote passie voor wijn. Hij specialiseert zich vooral in witte wijnen.

2. Chardonnay Meerdael: Dit is een schuimwijn van wijnbouwer Paul Vleminckx. Met zijn Chardonnay Meerdael heeft hij ook al enkele medailles gehaald op internationale wedstrijden.

3. Pinot Noir Rood: Deze rode wijn komt van het wijndomein in Genoels-Elderen. De wijngaard is de grootste in België. Oprichter Jaap van Rennes was met zijn wijndomein de pionier in België op vlak van wijnbouw.

Beste Belgische wijnen

Elk jaar worden door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers de beste Belgische wijnen verkozen. Dit jaar namen 52 Belgische wijnen deel aan de keuring. Alle wijnen worden blind geproefd, vervolgens geven de sommeliers een quotatie aan elke wijn. De selectie van dit jaar ziet er zo uit:

Gouden medailles:

1. Acolon (2013) – Wijndomein Bon Baron

2. Pinot Blanc (2013) – Wijndomein Bon Baron

3. Cuvée Hoenshof (2012) – Wijndomein Hoenshof

4. Chardonnay Brut (2009) – Wijndomein Schorpion

5. Benjamin (2012) – Wijndomein Vigna

6. Waes Wit (2013) - Wijndomein Waes

7. Pinot Gris Barrique (2013) – Wijndomein Aldeneyck

Zilveren medailles:

1. Cabernet Dorsa (2013) – Wijndomein Bon Baron

2. La Grande (2013) – Wijndomein Bon Baron

3. Chardonnay (2013) – Wijndomein Crutzberg

4. Chardonnay Barrique (2012) – Wijndomein Hoenshof

5. Elena (2013) – Wijndomein Vigna

Gezondheid!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet