Zo bespaar je in september!

maandag 1 september 2014 - 14:37
Zo bespaar je in september!
Het is een dure maand. Nieuwe schoolspullen, kleren, de rekening van de verzekering op je deurmat. Zo druk je de kosten!

De vakantie is voorbij, het schooljaar begint weer. Er moeten nieuwe schoolspullen worden gekocht, abonnementen moeten worden verlengd en verzekeringen betaald. Hoe vermijd je een financiële kater in deze dure maand?

Plan je budget

Maak een overzicht van al de spullen die je nodig hebt en houd je daaraan. Voor je vertrekt, check je best even deze dingen:

  • Verzamel alle spullen die je nog hebt. Bij een ferme kuisbeurt stuit je mogelijk nog op verloren geodriehoeken, potloden, stiften of passers. Die hoef je heus niet elk jaar opnieuw te kopen
  • Bedenk je dat scholen ook heel wat spullen kosteloos horen te voorzien. Schoolspullen die noodzakelijk zijn voor het behalen van de eindtermen van het lager onderwijs moeten gratis worden aangeboden door de school. Die passers, pennen, atlassen en rekenmachines kan je dus al schrappen van je aankooplijst
  • Laat je kinderen thuis bij het kopen van schoolspulletjes. Tuurlijk mag je vragen welke spulletjes ze willen, maar kinderen grijpen al te vaak naar dure merken, die je rekening snel kunnen doen oplopen.

Kijk en vergelijk

Beslis welke spulletjes een investering waard zijn en welke niet. Een goede boekentas belast de rug van je kind heel wat minder, maar niet elke map voor je koter hoeft van Angry Birds of Hello Kitty te zijn. Kijk, vergelijk en kies zelf voor een mooie mix van leuke merken en goedkopere producten. Opteer bijvoorbeeld voor goedkope pennen en stiften, maar kies dan weer voor een leuke map of opvallend kaftpapier.

Zeker bij trein- of busabonnement kan het zin hebben te vergelijken. Koop je een abonnement voor 3 maanden om de kost laag te houden, of ga je toch beter voor een abonnement voor een heel jaar. Wil ik ze elke ochtend afzetten met de auto of durf ik ze toch alleen te laten op de fiets? Overloop je opties elk jaar opnieuw, en kijk wat je kan veranderen om de kosten te drukken.

Leer je kind sparen

Geef je je kinderen zakgeld? Dan kan je hen ondertussen de waarde van geld leren en hen zelf laten sparen voor iets wat ze graag willen. Misschien wil jij wel betalen voor de gewone mappen, maar moeten ze zelf een euro bijleggen voor die speciale Hello Kitty-map? Of willen ze heel graag een duurdere smartphone? Maak dan afspraken over hoeveel jij betaalt en hoeveel ze zelf moeten bijleggen. Op die manier moeten ook zij keuzes maken en beseffen ze hoe om te gaan met kleine of grote bedragen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!