Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Advocaatkosten

do 1 mrt. - 1:11

Een luisteraar schrijft: "Ik moest onlangs een procedure voor de rechtbank starten, waarvoor ik een beroep moest doen op een advocaat. Ik werd wel in het gelijk gesteld, maar ik moest toch opdraaien

Een luisteraar schreef: "Ik kreeg een rekening voor achterstallige sociale bijdragen van een BVBA voor 2000 tot 2005. Die vordering was echter verjaard. Toch moest er een procedure gevoerd worden – waarbij ik een beroep moest doen op een advocaat – om deze verjaring vast te stellen.
Al werd ik uiteindelijk in het gelijk gesteld, ik heb toch een advocaat onder de arm moeten nemen en dat is niet goedkoop."

We legden de vraag voor aan de Orde van Vlaamse Balies.

De luisteraar moet inderdaad het ereloon van zijn advocaat betalen. Aangezien de verdediging zich in dit geval enkel lijkt te beperken tot de inroeping van de verjaring, zal het bedrag van het ereloon vermoedelijk best meevallen. Bovendien kan dit ereloon deels betaald worden met het forfaitair toegekende bedrag van de rechtsplegingsvergoeding.

Sinds 1 januari 2008 heeft de winnende procespartij immers het recht om het ereloon en de kosten van zijn advocaat (gedeeltelijk) te laten betalen door de partij, die in het ongelijk werd gesteld. De verliezende partij wordt voortaan in principe veroordeeld tot betaling van een rechtsplegingsvergoeding aan de winnende partij.

Het bedrag dat de verliezer moet betalen, is bij wet vastgesteld en wordt forfaitair berekend in functie van de aard van de zaak (welke rechtbank en de hoogte van de vordering). Zowel het basisbedrag als het minimum- en het maximumbedrag van de rechtsplegingsvergoeding staan vermeld in het KB van 26 oktober 2007. Deze bedragen gelden per aanleg, d.w.z. per stap in de procedure (eerste aanleg / beroep). Opmerkelijk is dat de bedragen van de rechtsplegingsvergoeding in sociale zaken (voor arbeidsrechtbank, arbeidshof of voorzitter van de arbeidsrechtbank) aanzienlijk lager zijn.

In principe kent de rechter het basisbedrag toe. Verzoekt minstens één van de partijen hierom, dan kan de rechter het basisbedrag verlagen of verhogen binnen de grenzen van het in het KB voorgeschreven minimum- en maximumbedrag. Dit kan echter enkel indien de rechter zich daartoe op één van de vier in de wet opgesomde gronden kan beroepen. Deze verhoging of verlaging moet hij expliciet motiveren.

Enkel indien de winnende partij zich laat vertegenwoordigen door een advocaat, kan de rechter deze rechtsplegingsvergoeding toekennen.

De advocaat van de partij die dit bedrag ontvangt, mag dit in mindering brengen van zijn ereloon.

Het bedrag van de rechtsplegingvergoeding wordt geïndexeerd met 10% telkens het indexcijfer der consumptieprijzen stijgt of daalt met tien punten ten opzichte van het indexcijfer 105,78 (basis 2004). Zo werd de rechtsplegingvergoeding vanaf 1 maart 2011 met 10% verhoogd als gevolg van een stijging van het indexcijfer in februari van dat jaar.

Wat het financiële aspect betreft, raadt de Orde van Vlaamse Balies zeker aan om over volgende punten vooraf inlichtingen in te winnen bij je advocaat:

  • De wijze waarop erelonen en kosten worden berekend.
  • De inschatting van de erelonen voor een dergelijke prestatie (voor zover dat mogelijk is).
  • Vooraleer je er mee instemt om een gerechtelijke procedure te voeren: de mogelijke verhaalbaarheid van de erelonen bij het verlies van een proces.…

Op de OVB-website kan je een modelcontract vinden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet