Controleer jezelf op vreemde vlekjes

dinsdag 14 september 2021 - 16:36
Canva
Want dat is belangrijk! Jaar na jaar zijn er meer mensen waar de ziekte bij wordt vastgesteld. In Limburg zijn er in 2014 meer dan 2600 diagnoses van huidkanker gesteld. 215 van die Limburgers had de meest agressieve vorm van huidkanker: 89 mannen en 126 vrouwen. Ook nu 7 jaar later blijft het belangrijk jezelf genoeg te checken.

Dermatoloog Bert Boyden is verbonden aan het Jessaziekenhuis in Hasselt. Hij vindt het voor mensen met elk huidstype belangrijk om af en toe een dokter op te zoeken. "Eigenlijk komen alle mensen naar ons. Mensen met een licht huidtype, met blonde haren en blauwe ogen hebben meer risico op de ontwikkeling van melanomen. Gelukkig is stilaan het 'zongedrag' van de mensen aan het veranderen en wordt er gezorgd voor betere protectie, beter smeren, want dat helpt dus wel echt."

Ik herinner mij nog goed de dag dat ik de diagnose kreeg: huidkanker. Het kan echt iedereen treffen...

Jolien Durwael

Iedereen kan huidkanker krijgen: ook jonge mensen

Bij collega Jolien Durwael (33) uit Zonhoven werd 6 jaar geleden huidkanker vastgesteld. "Ik ben voorlopig weer helemaal gezond verklaard, maar herinner mij nog goed de dag dat ik de diagnose kreeg: huidkanker. Het kan echt iedereen treffen, en net daarom is het belangrijk om je kop niet in het zand te steken als je je zorgen maakt. Want huidkanker is te genezen en een vroegtijdige diagnose kan je leven redden."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!