1 ding is zeker: Extra vierge olijfolie is gezond

dinsdag 19 mei 2015 - 15:49
Over wat nu wel of niet gezond is zijn heel vaak heel uiteenlopende meningen te vinden, bij artsen, diëtisten en health-lovers. Maar de kracht van extra vierge olijfolie is één van de enige dingen waar ze het allemaal over eens zijn. Dat wil dus al wat zeggen! Maar wat is de kracht ervan? Mediterraanse mensen zijn één van de gezondste populaties in de wereld en dat wordt toegeschreven aan hun eetpatroon, dewelke veel olijfolie bevat – en zeker de meest pure vorm, extra vierge. Dat extra vierge olijfolie beschouwd wordt als een superfood heeft het onder andere aan volgende eigenschappen te danken. Beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het meest bekende voordeel van extra vierge olijfolie. Het vermindert inflammatie, voorkomt oxidatie van LDL cholesterol, verbetert de gezondheid van de bloedvaten, gaat bloedklonters tegen en verlaagt de bloeddruk. Allemaal dragen ze bij aan het voorkomen van een hartaanval. Tegen kanker. Steeds meer wordt er onderzoek gedaan naar de positieve effecten van olijfolie, ruimer bekeken dan de al langer bekende hart- en vaatziekten. Schade door oxidatie is één van de problemen die bijdragen aan kanker, extra vierge olijfolie bevat heel wat anti-oxidanten die deze schade inperken. Bovendien heeft men aangetoond dat mensen uit Mediterraanse landen een relatief lagere kans op kanker hebben. Olijfolie heeft ook een positief effect op de genen die gelinkt worden aan kanker en verschillende onderzoeken toonden aan dat ook op moleculair niveau olijfolie kanker tegen gaat. Tegen Alzheimer. Bij Alzheimer vormt er zich een soort plaque op de hersenen (amyloïde plaque). Een studie op muizen toonde aan dat olijfolie deze plaque bestrijdt. Hoewel het onderzoek nog maar pril is vind ik ook dit toch een teken in de goede richting.
Extra-Vierge-olijfolie-gezond

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!