3 dingen die je moet weten over belangrijke documenten van je overleden partner

donderdag 22 juli 2021 - 17:03
Documenten die we levenslang moeten bijhouden kunnen de vuilnisbak in na het overlijden van je partner. Het woord zegt het zelf: je houdt ze bij zolang je leeft, na een overlijden kunnen ze vernietigd worden. Los van de emotionele waarde die veel van deze documenten hebben, houden we sommige vooral bij als bewijsmateriaal. Welke documenten en hoelang we die moeten bijhouden, vertelde Test-Aankoop op Radio 2.

Documenten die je levenslang moet bijhouden

Dat zijn vooral documenten die ook betrekking hebben op jou, maar daarnaast zijn er heel wat anderen die je best nog niet meteen weggooit:

  • Documenten in verband met huwelijk, samenwonen (wettelijk of feitelijk), echtscheiding (definitief vonnis, echtscheidingsovereenkomst), samenlevingscontract
  • Notariële akten
  • Testamenten en documenten in verband met successie
  • Schenkingsakten (om ruzies tussen erfgenamen en verdenkingen van de fiscus te vermijden)
  • Diploma's en professionele certificaten
  • Medische documenten: bloedgroepkaart, vaccinatiekaart, resultaten van analyses en onderzoeken en eventueel röntgenfoto’s
  • Rijbewijs

Facturen en betalingsbewijzen

Facturen van gas, water en elektriciteit moet je vijf jaar bijhouden. Als er discussie komt over het al dan niet betalen van een factuur, kan dat dus tot vijf jaar na datum in nalatenschap vallen. Vijf jaar na het overlijden vervalt dat.

Hetzelfde geldt voor documenten die met de woning te maken hebben: onderhouds - en renovatiewerken. Er geldt een garantie van tien jaar op werken uitgevoerd aan een woning.

Autoverzekering: eigenaar verandert

Als je auto op naam stond van je overleden partner en je wil er mee verder rijden, wordt je auto op jouw naam gezet en veranderen de documenten automatisch. Een contract van de verplichte autoverzekering moeten we trouwens allemaal drie jaar lang kunnen voorleggen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!