4 basisregels van hygiëne in de keuken
Rauwe eieren, ontdooien,....uit een peiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (VIW) blijkt dat de Vlaming nonchalant omspringt met de hygiëne bij de bereiding van maaltijden. Professor Frank Devlieghere, bio-ingenieur verbonden aan UGent, zet de basisregels op een rij.
Rauw vlees en eieren
Rauw vlees en rauwe eieren kunnen besmet zijn met het salmonellabacterie of ziekteverwekkende kiemen. Ben je in de weer geweest met rauw vlees en/of eieren, respecteer dan deze basisregels:
- Al het gebruikt materiaal (messen, snijplanken...) kan je niet langer veilig gebruiken: was het grondig af of zet het in de afwasmachine of bij de vuile vaat.
- Was je handen voor én na de bereiding grondig met water en zeep.
Ontdooien
Afhankelijk over hoe snel het moet, zijn er 3 manieren:
vlees_ontdooi
Snel ontdooien doe je
- in de microgolfoven waarna je het eten onmiddellijk bereidt
- onder de kraan met koud water. Warm water kan in het geval je de etenswaren hierna heel snel verwerkt of consumeert.
ontdooi_koelkast