4 dingen die je moet weten over je elektrische fiets

dinsdag 18 januari 2022 - 16:00
Elektrische fietsen zijn overal, maar door hun komst is het aantal fietsongevallen fors toegenomen! E-bikes gaan een stuk sneller dan traditionele fietsen. Hou rekening met deze tips van De Vlaamse Stichting Verkeerskunde die de kans op ongevallen verkleinen:

Controleer of je batterij is opgeladen

De actieradius die een fabrikant opgeeft, komt in de praktijk vaak lager uit omdat er nog een invloed is van de tegenwind, je eigen gewicht en de mate waarin je zelf meetrapt.

Wanneer moet die hulpmotor nu aan?

Vertrek zonder ondersteuning van de hulpmotor en in een lage versnelling. Ondersteuning van de hulpmotor kan ervoor zorgen dat je plotseling veel te snel vooruit gaat. Met een kleine versnelling kun je vlot vertrekken zonder dat je hard moet trappen.

Tijdens het fietsen gebruik je de ondersteuning van de hulpmotor, altijd in combinatie met de gewone versnellingen. Zo kun je vlot en veilig blijven fietsen en zal de actieradius groter zijn.

Bij druk verkeer en mogelijke hindernissen zet je de ondersteuning van de hulpmotor opnieuw lager of helemaal uit. Hou er rekening mee dat andere weggebruikers je snelheid verkeerd kunnen inschatten

Met een fluohesje val je extra op

Een fluohesje zorgt ervoor dat je in het donker zichtbaar bent vanop een afstand van 150 meter. Met lichte kleren ben je slechts vanop 50 meter zichtbaar, met donkere kleren slechts vanop 20 meter.

Een fietshelm halveert het risico op zware hoofdletsels bij een ongeval

Tegenwoordig zijn er trouwens modieuze modellen te krijgen. Geen excuses!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!