4 tips om een ervaren Google Docs gebruiker te worden

donderdag 21 mei 2015 - 15:07
Ben Reyers
Als je een Gmail-account hebt, heb je misschien ook al eens gebruik gemaakt van Google Documents. Met deze optie kan je documenten online bewaren, aanmaken en delen. Deze tips maken van jou een doorwinterd gebruiker! 1. Samenwerken in groep Stel: je gaat op weekend met wat vrienden. Typisch wordt er dan over en weer gebeld en gemaild om af te spreken wie wat meebrengt en voorschiet, om dan nadien te eindigen met een chaotische afrekening. Veel gedoe dat heel simpel op te lossen is door Google Documents te delen met vrienden. Het biedt de mogelijkheid om met verschillende mensen tegelijkertijd samen te werken aan hetzelfde document. Het enige wat je moet doen is toegang geven. Hoe doe je dit?
 1. het document openen
 2. op de knop 'Delen' rechtsboven klikken
 3. en dan het emailadres opgeven van je medeschrijver(s)
 4. in deze stap kan je ook kiezen om iemand te mee t alaten schrijven in het document, of enkel de mogelijkheid geven om commentaar toe te voegen, of zelfs enkel te laten lezen.
Share document from Google Docs - Martin Hendrikx
Change Sharing Settings - Martin Hendrikx
Eens je (samen) van start gaat, zal je met de verschillende gekleurde cursors kunnen zien wie waar bezig is.

 

collaborate-on-a-document-with-google-docs

2. Google Documents publiceren

Er bestaat ook de mogelijjkheid om een document te "publiceren". Dit wil zeggen dat het online beschikbaar is voor iedereen. Stel dat je een presentatie met foto's van je weekend wilt delen met anderen, kan dit zeer handig zijn. Hoe doe je dit?
Publish Documents to the Web - Martin Hendrikx
het document te openen
 • in het menu klik je op 'Bestand' en dan 'Publiceren op internet'
 • je krijgt nadien eenlink dat je dan kan delen met wie je maar wilt
 • Het verschil met de vorige tip is dat de bezoeker je document als een echte webpagina te zien zal krijgen.
 • 3. Wesites of eigen documenten opzoeken en linken

  In Google Documents kan je ook gebruik maken van Googles bekendste product: de zoekfunctie. Je kan vlot een link naar een andere pagina toevoegen, zonder eerst nog deze te moeten opzoeken in een nieuwe tab. Hoe doe je dit?
  1. in het document klik je op de rechtermuisknop
  2. kies de de Link optie
  3. in het venster kan je in het onderste balkje ofwel zoeken naar de website waarnaar je wilt verwijzen, of bijvoorbeeld de naam ingeven van een ander Google Doc. Deze zal meteen herkend worden en met een simpele klik als link toegevoegd worden.
  4.  Google Docs Offline Wist je al dat je in Google Chrome ook offline kan verderwerken als je een slechte connectie hebt? Eens online zullen al je aanpassingen weer mooi bewaard worden en vermijd je evetueel verloren werk. Zeer handig voor bijvoorbeeld op de trein. Hoe doe je dit?
  Enable Offline Sync - Martin Hendrikx
  Open je Google Drive in een Google Chrome browser.
 • Zoek de 'instellingen' knop (rechtsbovenaan), vink de offline optie aan en bewaar.
 • Aanbevelen via mailSturen via mail

  het gezegd heeft!