5 dingen die je moet weten over zweten

donderdag 5 mei 2022 - 07:54
Zweten houdt je lichaamstemperatuur op peil, het is als het ware het koelsysteem van ons lichaam. Over de hele huid zijn zweetklieren verspreid, maar in de handen, voeten en oksels vind je de meeste terug. Zweet bestaat vooral uit water en zout. Zo, dat zijn de basisfeiten, maar wist je deze 5 weetjes ook al over zweet?

Er is een verschil tussen zweten bij mannen en vrouwen

Het verschil gaat vooral over de plaats van zweten. Mannen zweten meer aan het hoofd en de romp, vrouwen meer onder de oksels.

Zwaardere mensen zweten meer dan slankere mensen

Als je een dikkere vetlaag hebt, krijg je hetzelfde effect als wanneer je te dik gekleed bent. De warmte geraakt letterlijk moeilijker uit je lichaam, waardoor iemand die zwaarder is meer zal zweten.

Hormonen beïnvloeden je zweetproductie

Vanaf de puberteit spelen hormonen een belangrijke rol in de zweetproductie. Zolang je hormonenspiegel stabiel is, hebben hormonen geen impact op hoeveel je zweet. Maar tijdens de puberteit is er een echte boost, waardoor vooral jongens heel fel gaan zweten.

Iets gelijkaardigs doet zich voor tijdens de menopauze, dan is er een daling in de hormonen. Ook hier zorgt een instabiele hormonenspiegel voor felle zweetbuien.

Voeding heeft een impact op zweet

Zweet gaat sneller ruiken bij het eten van veel look, asperges en ajuinen. Ze worden uitgescheiden via het speeksel, zweet en ook via je urine. 

Normaal is zweet geurloos op het moment dat het geproduceerd worden. De geur komt pas daarna, bijvoorbeeld beïnvloed door je eten.

Botox helpt ook tegen zweten

Botox is niet alleen een anti-verouderingsmiddeltje, het is ook een effectief middel voor mensen die overvloedig zweten.

Met een botox-inspuiting wordt de verbinding tussen de zenuw en de zweetklier onderbroken, de zweetkliertjes worden letterlijk verlamd. Je hele zweetproductie wordt natuurlijk niet stilgelegd, de inspuitingen worden specifiek onder de armen of in de handen gezet, zodat je alleen op die plaatsen niet meer zal zweten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!