5 slechte opruimgewoontes en hoe je ermee stopt

vrijdag 12 maart 2021 - 07:51
Clean My Space
Een duwtje in de rug nodig?

Een berg van kleren

Iedereen heeft wel een stoel, stuk bed of vloer waar hij/zij graag kleren achterlaat. Allemaal plaatsen waar onze kledij eindigt wanneer we (een beetje) te lui zijn om ze meteen op de juiste plek te hangen/leggen. Door dit te doen, bezorg je jezelf eigenlijk dubbel werk!

Door je gedragen kledij meteen in de kast, lade of wasmand te gooien, bespaar je heel wat tijd. Doe even wat extra moeite, en het zal snel een goede gewoonte worden.

'Ik doe dat later wel'

Stel taken niet uit. Zeker niet wanneer ze bijvoorbeeld maar een kwartiertje tijd in beslag nemen. Uitstellen zorgt er vaak voor dat de taak groter wordt, en daar zou je wel eens spijt van kunnen krijgen. Heb je écht geen tijd? Noteer je taken dan in je agenda. Neem ze even ernstig als bijvoorbeeld je afspraak bij de tandarts, of lunch met je zus. Reken er tijd voor uit, en gebruik die tijd ook effectief.

De rommellade

Door een overvloed aan spullen weg te proppen in een lade, verplaats je gewoon het probleem. Geef elke lade een duidelijk doel: eentje voor bestek, een voor papierwerk, eentje voor sokken, ... Zo heeft alles z'n plaats en weet je meteen waar het thuishoort.

Tip: niet in die voormalige rommellade! Houd je lades op orde en je gaat ze niet meer overhoop willen halen met ongewenste spullen.

Alles of niets

Opruimen en poetsen kan soms overweldigend zijn. Je hebt het gevoel dat je alles in één keer moet doen, of er beter gewoon niet aan begint. Maar als je je grotere taken opdeelt, kan je veel sneller en efficiënter aan de slag. Wil je de keuken eens grondig opruimen? Werk lade per lade in plaats van de hele keuken in één keer te willen doen.

Heb je tijd over? Doe dan gerust een tweede lade, een derde, ... Focus niet op hetgeen je nog niet gedaan hebt, maar op alles wat je wel al gedaan hebt.

Geen motivatie

We weten dat opruimen en schoonmaken geen leuke taken zijn. Maar door er wat tijd en moeite aan te spenderen, breng je rust in je huis en hoofd. Ga op zoek naar persoonlijke motivatie. Zet muziek op die je leuk vindt. Beloon jezelf met een heerlijk tussendoortje na het harde werk. Of maak een foto van de ruimte wanneer hij helemaal spic en span is. Die foto kan je er later aan helpen herinneren hoe geweldig je keuken of living er uit kan zien, en geeft je een duwtje in de rug!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!