5 sparren die je als kerstboom kan kiezen (en welke het best bij jou past)

maandag 23 november 2020 - 17:30
Aha!
Niets zo gezellig als een échte spar. Maar weet jij welke soort het beste bij jou past? Wij lijsten de meest verkochte kerstbomen voor je op.

Maar eerst een wist-je-datje

In tegenstelling tot het bekende kerstlied versieren we elk jaar een spar, en dus geen den. Sparrennaalden zijn korter en staan afzonderlijk van elkaar, terwijl de naalden van een den wat langer zijn en bij elkaar staan.

Fijnspar

Fijnspar-in-pot

De goedkope, traditionele kerstboom. De fijnspar verspreidt een heerlijke sparrengeur, maar verliest erg snel zijn scherpe heldergroene naalden. Ideaal als buitenkerstboom, of als je niet te veel geld wilt uitgeven.

Servische Spar

omorika3

Een smalle en compacte spar. De groenblauwe naalden zijn niet al te scherp en vallen niet al te snel uit. Relatief veel kwaliteit aan een redelijke prijs.

Blauwspar

bluespruce

De blauwspar springt in het oog door zijn scherpe blauwkleurige naalden (die ook niet snel uitvallen). De brede boom verspreidt een heerlijke sparrengeur, maar is aan de prijzige kant.

Edelspar

8045885_orig

Omdat de blauwgroene, zachte naalden van de compactere edelspar zo goed als niet uitvallen, worden de takken ook vaak gebruikt om kerststukjes te maken. De boom is vrij duur, maar daar krijg je wel een heerlijke kerstgeur voor in de plek.

Nordmann-spar

nordmann-fir-christmas-tree-l-890ac5a0ccfa8c98

Het luxemodel. De zachte, donkergroene naalden vallen amper uit, en dankzij de lange, stevige takken kan je heel wat kerstversiering in de Nordmann kwijt. Het zal je dan ook niet verbazen dat de boom, ondanks de hogere prijs, erg populair is.

Verzorging?

  • Kies in de winkel of kwekerij een gezonde boom uit. Wrijf langs een tak om te zien of de naalden flexibel zijn en aan de tak blijven zitten.
  • Laat je kerstboom eerst een dagje acclimatiseren in de garage of in een koele bergruimte.
  • Geef je boom elke dag minstens een halve liter water. Vergeet niet om telkens een soeplepel suiker aan het water toe te voegen, zo blijven je naalden langer fris en glanzend.
  • Zet je boom uit de buurt van de verwarming. Kies daarnaast voor een plek met veel lichtinval.
  • Wil je je boom na kerstmis in de tuin planten? Laat hem weer enkele dagen in de garage of bergruimte wennen aan de koude.

Geen grote fan van kerstbomen? Ook met deze alternatieven tover je je huiskamer om tot een gezellig kerstnestje. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!