5 tips om op een natuurlijke manier snel in slaap te vallen

dinsdag 6 juli 2021 - 07:00
Aha!
Lig je 's nachts vaak te woelen, te piekeren, je af te vragen of die malloot van 'n zandman jouw adres verloren heeft? Laat er geen slaap meer voor, want als alle schaapjes geteld zijn en de wekker dreigend aftelt naar de volgende dag, staan verschillende natuurlijke slaapmiddeltjes klaar om je in slaap te wiegen. 

De lichaamsscan

De 'body scan' is een veel gebruikte meditatietechniek die je heel doelgericht helpt ontspannen. Ga er rustig voor liggen en concentreer je achtereenvolgens op elk van je lichaamsdelen. Beeld je telkens in dat je ze 'uit zet': probeer elke spier te vinden die gespannen is en probeer ze te ontspannen. Je kunt het ook proberen door elk lichaamsdeel even geïsoleerd helemaal op te spannen, even vol te houden en dan helemaal te ontspannen.

Adem in. Adem uit.

Een gestructureerde ademhalingstechniek kan ook helpen. Concentreer je helemaal op een bepaald ritme. Bijvoorbeeld: adem 4 tellen in, houd 3 tellen vast, adem 7 tellen uit.

Kribbel je brein leeg

Blijven telkens dezelfde gedachten, vragen of ideeën rondspoken in je hoofd? Maak een einde aan die mallemolen door ze snel even te noteren of tekenen in een boekje naast je bed. Het vergt even inspanning, maar het helpt je brein uit die vicieuze cirkel te raken.

Weg met die wekker

Houd je wekker uit je blikveld. Even piepen naar hoe laat het 'al' is, verhoogt je stress.

Verban je laptop, tv en tablet

Schermen, groot en klein,  hou je best uit de buurt van je slaapplek. Je lichaam mag je slaapkamer enkel associëren met wat er effectief moet gebeuren: slapen! Geen tv of ander opwekkend entertainment. Moet je toch echt voor je computer zitten tot vlak voor je gaat slapen, gebruik dan een app als F.lux. Die past de kleur en lichtintensiteit van je scherm aan om je beter voor te bereiden op de nacht. En hup, naar bed nu!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!