5 tips om veilig te fietsen in de sneeuw

maandag 8 februari 2021 - 08:00
Sneeuw moet geen reden te zijn om je fiets thuis te laten. Meer nog: bij stevige sneeuwval is het misschien het snelste transportmiddel om op je bestemming te geraken. Pak het slim aan en neem best enkele voorzorgen.

Kies voor fietsbanden met grip

Zorg dat je fiets uitgerust is met banden met zoveel mogelijk profiel. Banden zoals die van een mountainbike zijn de beste keuze. Die hebben namelijk het meeste grip. Je kan met je gewone, profielloze banden fietsen, maar het risico op valpartijen is dan wel een stuk hoger. Gewone mountainbikebanden kunnen je niet helpen bij fietsen op ijs of ijzel, maar in dat geval kan je nog voor banden met ingewerkte nagels kiezen. Maar de kans dat je dat soort banden vaak gaat gebruiken in onze Belgische winters is bijzonder klein.

Pomp je banden minder hard op

Laat een klein beetje druk uit je banden. Zo staan ze platter en krijgen ze meer grip.

Let op je fietshouding

Omdat het glad is, ben je vaak meer alert en gespannen. Met als gevolg dat je voorover gebogen gaat fietsen, met je handen direct op de remmen. Probeer in de plaats daarvan je lichaam te relaxen en je gewicht naar achteren te plaatsen. Als je gaat sturen, probeer dat dan met je volledige lichaam te doen, en niet alleen met je handen. Draai dus langzaam en tijdig in de richting waar je naartoe wil. Wat je niet mag doen is plotseling aan je stuur trekken, want dan schuif of val je sowieso. Rem zo vroeg mogelijk en het liefst als je in een rechte lijn fietst. Knijp je remmen licht toe, of probeer pompend te remmen, zoals je met een auto zou doen.

Draag een helm

Draag zeker een fietshelm. Er is veel meer kans op een valpartij. Misschien val je wel zacht op het sneeuwtapijt, maar het kan ook slechter aflopen.

Vermijd vuile sneeuw

In België wordt in het algemeen heel snel gestrooid. Meer en meer ook op fietspaden, wat vroeger minder het geval was. Na het strooien rijden auto’s de sneeuw weg, maar vormt er zich een vuile pap aan de zijkanten van de straat. Probeer dat stuk te vermijden tijdens het fietsen. Het maakt ten eerste je kledij erg smerig en na een nachtje vriezen wordt dit goedje opnieuw terug super glad.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!