5 trucjes om kinderen te leren opruimen

woensdag 10 maart 2021 - 08:09
Met deze tips is 't zo gepiept!

Maak er een spelletje van

Gebruik een simpele zandloper als timer. Zeg dat alles opgeruimd moet zijn voordat al het zand doorgelopen is! Snel snel snel!

Attributen

Geef je kind (bijvoorbeeld) een eigen, felgekleurde stoffer en blik. Kinderen vinden het leuk om hun eigen spulletjes te hebben. Hierdoor voelen ze zich meer betrokken en zijn ze meer gemotiveerd.

Houd het simpel/toegankelijk

Je wordt misschien boos op je zoon/dochter wanneer ie de verkleedkleren niet opruimt. Maar kan je kind überhaupt wel aan de kleerhangers? Zorg bijvoorbeeld voor een trapje zodat je kind overal aankan en zo zijn steentje kan bijdragen.

Steek ook geen spullen weg in moeilijke kasten of dozen. Dat is veel te ingewikkeld voor je kinderen, waardoor ze niet gemotiveerd blijven.

Motiveer

Ga op zoek naar wat jouw kinderen motiveert. En dat moet heus niet altijd een tastbare beloning zijn. Maar zeg bijvoorbeeld dat je samen iets leuks gaat doen, zoals samen een gezelschapsspel spelen of een wandeling naar het park.

En geef steeds positieve, en geen negatieve feedback. Benadruk hoe goed hij/zij bezig is, in plaats van erop te hameren dat het "niet snel genoeg gaat."

Maak er een dilemma van

Wil je kind zijn spullen niet opruimen? Zeg dat dat oké is, maar dat jij ze dan wegsteekt in een doos, en dat hij/zij de spullen terug moet verdienen. Wedden dat dat opruimen snel zal gebeuren? ;-)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!