7 motivatietips voor de lenteschoonmaak

woensdag 10 maart 2021 - 08:55
Clean My Space
De lente is begonnen! Tijd om alle ramen, deuren en kasten nog eens op te gooien. Maar, heb je nog dat extra duwtje in de rug nodig?

Kiezen is winnen

05-8-spring-cleaning-tips-vacuuming

Je wilt misschien heel je huis eens grondig schoonmaken. Maar is dat écht nodig? Ga voor de ruimtes die in het algemeen wat minder schoon gemaakt worden. De andere kamers hebben minder waarschijnlijk minder werk nodig, en moet je dus niet per se tijdens de lenteschoonmaak doen. Door te kiezen, wordt je lijstje ineens wat minder lang, en wordt die lenteschoonmaak minder overweldigend.

Begin altijd met de meest vervelende karwei. Hoe sneller die achter de rug is, hoe beter je je zal voelen!

Lenteschoonmaak vs algemene schoonmaak

Washing dishes

Je doet het best geen of minder algemene taakjes tijdens de lenteschoonmaak. En vice versa! Geef voorrang aan de taken die maar één keer per jaar of elk half jaar gebeuren. Eens die achter de rug zijn, moet je er voor lange tijd niet meer aan denken! Stofzuigen is bijvoorbeeld iets wat je regelmatig doet. Door dit één keer over te slaan, gaat je huis niet meteen bedekt zijn in 10 cm stof en vuil.

Plan!

200

Behandel de lenteschoonmaak zoals je een afspraak bij de tandarts zou behandelen. Bekijk je planning, noteer het in je agenda en ga ervoor. Al zijn het maar 15 of 30 minuten! Door bewust tijd vrij te maken voor de lenteschoonmaak, gaat 't minder overweldigend aanvoelen. Als je 't probeert te doen tussen de soep en de patatten door, ga je het gevoel krijgen dat het een echte opgave is.

Plan per opdracht of per kamer. Kies bijvoorbeeld om alle ramen in één keer te wassen. Of de hele berging in één keer op te ruimen. Zo blijft je planning overzichtelijk, en vraag je je halverwege niet af of je de ramen in living niet vergeten bent.

Wees realistisch

ee0b80bc39eb4701997783f95013fc2c

Op een hele zaterdag krijg je misschien je huis wel op orde. Maar wil je daar écht je hele zaterdag aan spenderen? Wees realistisch, en plan geen schoonmaaksessie van 8 uur. Na 2 uur ben je 't waarschijnlijk zo beu als koude pap, en laat je 't liggen.

Je splitst je taken beter op, en gaat te werk in uren of halve uurtjes. Zo blijf je gemotiveerd! Heb je zin en tijd om na een uur verder te werken? Ga ervoor!

Verdeel en heers

tumblr_inline_mzzogm5ku61rup8k6

Je staat er niet alleen voor! Kinderen, partners, huisgenoten: iedereen kan zijn steentje bijdragen! Moet het terras eens grondig schoongemaakt worden, maar heb jij daar een bloedhekel aan? Misschien vindt jouw partner dit niet zo erg om te doen! Als iedereen een beetje meehelpt, zit 't er zo op!

Begin voorbereid

house cleaning supplies checklist

Zorg dat je al het nodige in huis hebt om een taak te kunnen volbrengen. Niets zo vervelend als je terras schoon willen maken, maar erachter komen dat je je hogedrukreiniger uitgeleend hebt! Heb je een specifiek product nodig? Koop dit dan op voorhand. Hoe beter je voorbereiding, hoe vlotter alles zal verlopen.

Beloon jezelf

mwm1o

Opdracht volbracht? Dan mag je jezelf gerust belonen! Trakteer jezelf op een heerlijk ontbijt met koffiekoeken, of een avondje naar de cinema. Denk aan de beloning tijdens de schoonmaak, en je zal je motivatie niet verliezen!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!