7 (on)waarheden over winterbanden

maandag 22 november 2021 - 11:01
Aha!
Nu de temperaturen beginnen te zakken, is het weer tijd om je winterbanden van stal te halen.

De winters in België zijn te zacht voor winterbanden

Winterbanden zijn niet enkel nuttig als het sneeuwt of ijzelt. Ze bieden meer grip dan zomerbanden vanaf temperaturen onder de 7° graden Celsius.

Eigenlijk zit je met vierseizoensbanden in elke situatie goed

Een combinatie van zomer- en winterbanden betekent niet meteen dat je het beste van beide werelden krijgt. Ze zijn, zeker als het sneeuwt, een pak minder goed dan winterbanden, terwijl die in de zomer dan weer minder comfortabel zijn dan zomerbanden.

Bij regen zijn winterbanden minder betrouwbaar

Dat was vroeger misschien wel het geval, maar vandaag presteren ze door hun aangepast profiel en diepe groeven erg goed bij regenweer.

Winterbanden slijten veel sneller

Het klopt dat winterbanden zachter zijn, maar als je ze gebruikt in de juiste periode (november-maart) is het verschil niet zo groot: als je 5 maanden per jaar op winterbanden rijdt en 7 maanden per jaar op zomerbanden, dan is de kans groot dat ze even lang mee gaan.

Een auto uitgerust met ABS en ESP heeft geen winterbanden nodig

ABS grijpt in bij het remmen terwijl ESP reageert wanneer je auto dreigt te slippen. Beide systemen werken enkel als je auto voldoende grip heeft.

Met winterbanden heb je geen sneeuwkettingen meer nodig

Hoewel je auto met winterbanden beter bestand is tegen de winter, zijn sneeuwkettingen op bergwegen soms erg nodig (en in sommige landen zelfs verplicht).

Met winterbanden kan je net wat meer

Nee! Heel wat mensen met winterbanden nemen meer risico's in het verkeer met vaak een ongeluk als gevolg. Blijf daarom extra voorzichtig in de winter!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!