8 dingen die je moet weten voor je gaat winkelen in de supermarkt

donderdag 18 juni 2020 - 07:16
Plusorganizing
Schrik jij ook elke keer van de rekening als je aan de kassa van de supermarkt komt? Zonder het te beseffen geven we maandelijks honderden euro's uit aan zaken die we misschien niet eens nodig hebben. Life coach en professional organizer Sara Van Wesenbeeck geeft slimme en nuttige budgettips waarmee je geld kan besparen tijdens het winkelen.

Een weekmenu

Slim shoppen begint thuis. Stel een weekmenu op. Het helpt je om niet te veel aan te kopen en niets te hoeven weggooien. Tip: trek een vast moment uit om je weekmenu samen te stellen. Kijk ook eens in je voorraadkast en diepvriezer wat je kunt opgebruiken. Hou alle weekmenu's bij in een boekje als je eens geen inspiratie hebt.

 

Boodschappenlijstje

Op basis van je weekmenu stel je je boodschappenlijstje samen. Heel belangrijk: vermijd dure impulsaankopen en koop alleen wat op de lijst staat!

 

Een fris hoofd

Doe je inkopen vroeg in de ochtend. Onderzoek heeft aangetoond dat je meer koopt als je moe bent. Met een fris hoofd maak je slimmere keuzes en kan je gemakkelijker aan verleidingen weerstaan.

 

Neem je tijd

Beperk het aantal winkelbezoeken. Hoe vaker je naar de winkel gaat, hoe meer geld je uitgeeft aan dingen die je niet nodig hebt. Neem vooral je tijd als je boodschappen doet. Vergelijk verschillende merken en producten. Als je haastig winkelt, laad je je winkelkar in zonder erbij na te denken. En dat kost geld.

Zonder kinderen

Vermijd afleidingen: winkel niet met een lege maag en laat - als het kan - je kinderen en je telefoon thuis. Geen babysit of partner die op de kinderen kan letten? Spreek dan op voorhand met ze af dat ze geen extra's krijgen als ze mee boodschappen gaan doen.

Cash

Betaal contant. Neurologisch onderzoek heeft uitgewezen dat betalen met contant geld voor je hersenen als "pijn" aanvoelt. Als je met de bankkaart betaalt, voel je die pijn niet en geef je meer geld uit.

 

Groenten- en fruitkalender

Koop seizoensproducten. Die zijn altijd goedkoper omdat de aanvoer tijdens het seizoen groter is. Hang een groenten- en fruitkalender in je keuken, zo weet je altijd met welke (seizoens)groenten en -fruit je goedkoper af bent.

De houdbaarheidsdatum

Maak gebruik van snelverkoop. Vaak liggen er aan de kassa afgeprijsde artikelen die zo snel mogelijk de deur uit moeten omdat de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!