Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

8 tips om voor een publiek te spreken

vr 7 jan. - 3:00

Spreken voor een groep of in het openbaar? Het is een kunst die je kan leren met deze knepen uit het vak!
© Canva

1. Oefening baart kunst

Vlot presenteren is een kwestie van oefenen. Oefenen, oefenen, oefenen. Winston Churchill, een meester in het speechen, wijdde 1 uur voorbereiding per minuut speech. Om een speech van 45 minuten te geven, zou je dus zowat een hele werkweek nodig hebben ter voorbereiding. Een goede presentatie moet spontaan, authentiek en zonder problemen gebracht worden.

2. Zorg voor een lokmiddel

Wacht niet met je grote ideeën te delen tot aan het einde van je presentatie. Als je 60 seconden aan het praten bent, zonder aan je eerste punt begonnen te zijn, is er iets mis. Geef ook niet ineens al je info weg, maar probeer je publiek aandachtig te houden door regelmatig zo'n interessante lokmiddeltjes te gebruiken.

3. Zwijg

Het is niet nodig om non-stop aan één stuk door te praten. Door op cruciale momenten een pauze te laten vallen, komen jij én je presentatie je 'gewichtiger' en 'wijzer' over. Kijk iedereen rondom de vergadertafel eens goed aan elke keer voordat je begint te praten. Je publiek zal hierdoor aandachtiger luisteren.

4. Onder vrienden

Praat tijdens je presentatie op dezelfde manier als wanneer je met vrienden of familie aan tafel zit. Gebruik natuurlijk geen vloekwoorden of een welgemikte 'YOLO', maar laat dure, moeilijke woorden ook achterwege. Gebruik enkel vaktermen als het moet en leg ze uit indien nodig.

5. Vertel een verhaal

Er is een reden waarom kinderen geboeid naar een sprookje blijven luisteren. De opbouw van verhalen zorgt er voor dat je aandacht niet verslapt. Wissel de feiten in je presentatie af met te vertellen 'hoe het zou kunnen zijn'. Zo zet je je publiek aan om actief mee te denken over de probleemstelling en de oplossing.

6. Lichaamstaal

Een presentatie geef je niet alleen door te spreken, maar ook door de correcte lichaamstaal te gebruiken. Ontvang je publiek hartelijk en met de nodige aanrakingen. Daarmee bedoelen we niet dat je je baas moet beginnen knuffelen, maar een kleine aanraking op zijn/haar schouder, rug of voorarm wordt vaak als aangenaam ervaren. Maak ook veel oogcontact tijdens je presentatie. Zorg er voor dat je gezichtsexpressie past bij je onderwerp. Lach niet uitbundig wanneer je een moeilijke materie behandelt. Hierdoor kom je meer empathisch en vriendelijk over.

7. Beweeg

Je moet geen danspasjes bovenhalen tijdens je presentatie, maar een lichte beweging is zeker aan te raden. Zet regelmatig een stap opzij en gesticuleer een beetje. Beweging prikkelt je zenuwstelsel waardoor je wel móet opletten. Omgekeerd: wanneer je ineens stilstaat, triggert dat ook je hersenen. Gebruik beweging om je woorden kracht bij te zetten.

8. Sta op een podium

Mensen die het gewoon zijn om op een podium te staan, voelen zich meer op hun gemak wanneer ze voor een groep moeten praten. Je moet geen parttime acteur worden hoor. Volg een korte workshop stand up-comedy of theater om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet