Alles wat je moet weten over het milieuvignet in Italië

dinsdag 16 juni 2020 - 17:21
Trek je met je auto naar het mooie Italië? Dan is deze info zeker voor jou!

Heel wat Italiaanse steden hebben een verkeersluwe zone ingesteld, een Zona a Traffico Limitato (ZTL). Vaak strekt die zich uit over het centrum en de historische binnenstad. Alleen vergunninghouders mogen een ZTL in, anderen slechts op bepaalde tijdstippen. In tegenstelling tot milieuzones in andere landen, heb je in Italië geen sticker nodig. De zone wordt aangeduid met een verbodsbord 'zona traffico limitato'. Op extra borden staan specifieke regels over voor wie of wanneer de zone niet geldt.

De regels zijn complex. Ze verschillen van stad tot stad en de boetes kunnen hoog oplopen. Motor- en bromfietsen zijn soms vrijgesteld. De controle gebeurt meestal door camera's. Rijd dus niet zomaar een ZTL binnen achter een vergunninghouder of bewoner. Je parkeert voor de zekerheid buiten de zone en gaat dan te voet, met het openbaar vervoer of een taxi verder. Meer specifieke regels per stad vind je op de website van VAB.

Tijdelijke vergunning

Soms kunnen toeristen een tijdelijke vergunning krijgen om bagage te laden en lossen. De eigenaar van je verblijf kan je daarbij helpen. 

Ook mindervaliden kunnen toegang krijgen tot de zones. De regels verschillen wel van stad tot stad. Vaak moet je op voorhand je nummerplaat laten registeren. Informeer opnieuw bij de eigenaar van je verblijf en leg je Europese gehandicaptenparkeerkaart steeds zichtbaar achter de voorruit.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!