Alles wat je moet weten over het milieuvignet in Spanje

donderdag 18 juni 2020 - 10:37
Michal Jarmoluk via Pixabay
Ga je naar het zonnige Spanje met de wagen? Lees dan zeker deze info voor vertrek!

APR

Sommige Spaanse steden voeren milieuzones in om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te creëren voor de bewoners. Je herkent deze autoluwe zones aan de borden met het opschrift Area de prioridad residencial (APR). Zo'n zone binnenrijden kan je een flinke boete opleveren. Er wordt gecontroleerd met camera's. Ligt je hotel of verblijf binnen een APR? Vraag op voorhand aan de eigenaar of een tijdelijke toegang geregeld kan worden. Voor mindervaliden gelden er ook strikte regels om de autoluwe zone binnen te mogen met een wagen. Je accommodatie of de plaatselijke autoriteiten kunnen je de nodige info bezorgen.

ZBE (Zona de Baixes Emissions rondes BCN)

Barcelona heeft een milieuzone die toegankelijk is voor auto's met de juiste milieusticker wanneer het smogalarm geldt. Voertuigen met de juiste sticker mogen uitsluitend tussen 20 en 07 uur in de zone rijden, ook tijdens het weekend en feestdagen. Er zijn vier stickers:

  • Blauw: 0, geen uitstoot
  • Groen-blauw: Eco, hybridevoertuigen of voertuigen die op gas rijden en voldoen aan de criteria van de groene sticker
  • Groen: C, benzineauto's geregistreerd in 2006 of later; dieselauto's geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en dieselvoertuigen aan euronorm 6.
  • Geel: B, benzineauto's geregistreerd in 2000-2013, dieselauto's geregistreerd in 2006-2013, voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013. Benzinevoertuigen moeten voldoen aan de Euro 3-norm en dieselvoertuigen aan euronorm 4 of 5.

Voor andere voertuigen bestaat er geen sticker. De milieuvignetten zijn verkrijgbaar in Spaanse postkantoren en kosten vijf euro. 

Madrid

Ook in het stadscentrum van Madrid geldt een milieuzone met vignet. Voorlopig zijn de stickers enkel verkrijgbaar voor Spanjaarden en niet voor toeristen. Je parkeert dus best buiten het centrum en neemt dan het openbaar vervoer.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!