Bamboe verwijderen: een duivels karweitje?

donderdag 1 juli 2021 - 07:44
Aha!
Bamboe onuitroeibaar? Bijna, maar niet helemaal! Met deze tips krijg je je tuin bamboevrij.

Uitgraven

De wortels van bamboe zijn erg moeilijk stuk te krijgen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de plant samen met de wortel (en z'n vele uitlopers) uit te graven. Een snelle oplossing maar wel erg arbeidsintensief. Je moet immers tot een meter diep graven. Daarnaast is de kans groot dat je toch niet alles hebt uitgegraven!

Bedekken

Bedek de plant met een flexibele materie die geen licht doorlaat (zoals stevige plastic). Zorg er wel voor dat je stof dik genoeg is, want de meeste stengels zijn scherp en stevig genoeg om door de meeste materialen te prikken!

Kortwieken

Een andere oplossing is de bamboestengels systematisch kortwieken. Als de plant altijd tot aan de grond gelijk gemaakt wordt, kan er geen fotosynthese meer gebeuren, waardoor de plant uiteindelijk helemaal afsterft. Weet wel dat dat karweitje meer dan een jaar kan duren!

Chemische verdelgers

Je kan de plant ook flink doen verzwakken door verdelgers op basis van glyfosaat te gebruiken. Vernevel, of bestrijk verse snoeiwonden. Nadeel is wel dat de plant niet volledig afsterft, waardoor je jezelf de vraag kan stellen of het dan wel de moeite waard is om met giftige stoffen in de tuin te sproeien.

Voorkomen is beter dan genezen

Wellicht de beste manier om bamboe gecontroleerd te verwijderen is nog voor het planten een rizoombarrière in de grond te steken. Dat is een dikke laag plastic die 60 cm diep in de grond gaat en er zo'n 10 cm bovenuit mag steken. Het zorgt ervoor dat de bamboe zich niet verder in de tuin kan verspreiden én dat je achteraf veel minder problemen hebt met de bamboe te verwijderen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!