Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Beveilig je accounts zoals het hoort: met tweestapsverificatie en een degelijk wachtwoord

Technologie & Wetenschap

Aha!

ma 5 jul. - 6:30

Het is belangrijker dan ooit om je accounts goed te beveiligen. Ons leven speelt zich meer en meer online af en daar profiteren oplichters van. Kies dus een degelijk wachtwoord en beveilig je accounts met tweestapsverificatie waar het kan.

Wachtwoorden. We blijven er te laks mee omspringen. Te veel mensen gebruiken er één dat te gemakkelijk is. Dat is niet goed. Want hackers kunnen gemakkelijke wachtwoorden gemakkelijk ontcijferen en als je dan nog eens hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende websites of accounts, dan is het een fluitje van een cent voor hen om al je gegevens te stelen. 

Gebruik tweestapsverificatie

Inloggen met alleen je wachtwoord is iets dat langzaam verdwijnt. Het is veel slimmer om je account te beveiligen met tweestapsverificatie.  

Tweestapsverificatie bestaat al jaren bij online bankieren. Je logt niet alleen in met je wachtwoord maar je krijgt ook een code via een ander toestel, in dit geval je bankbakje, waarmee je kan inloggen. Het zijn dus twee stappen die je moet zetten vooraleer je kan inloggen.

Dat systeem bestaat nu ook bij Facebook, Instagram, 2dehands.be en tal van andere platformen. Je voert je wachtwoord in en je moet vervolgens een ‘responscode’ ingeven. Dat kan zijn via een sms die je toegestuurd krijgt op je smartphone maar er zijn ook websites waar je je identiteit kan bevestigen via je vingerafdruk. 

Als je wachtwoord dan gestolen wordt, kan een crimineel er niets mee aanvangen, want die tweede stap of factor heeft hij niet in zijn bezit. Surf zeker eens naar Safeonweb, op hun site vind je alles wat je moet weten over tweestapsverificatie! 

choosing-a-safe-password

choosing-a-safe-password

Het klassieke wachtwoord is nog lang geen verleden tijd. Het blijft ook bij tweestapsverificatie nodig. Hier onder vind je heel wat tips om een goed wachtwoord te kiezen. 

Zo kies je een goed wachtwoord

  • Maak je wachtwoord minstens 14 tekens lang.
  • Wissel leestekens, grote en kleine letters en cijfers af.
  • Vervang letters door cijfers, of letters door leestekens, bijvoorbeeld c@l1mero.
  • Zet hoofdletters niet op hun juiste plaats, zoals in 'baNaaN.'
  • Maak een letter- en cijfercombinatie die voor jou wel betekenis heeft: 'op 19 maart is het mijn verjaardag' kan dan worden 'o19m=hmv'

Meer trucs om een goed wachtwoord te kiezen

  • Kies een woord dat alleen jij kent, een bijnaam of een koosnaam die alleen binnen je gezin bekend is bijvoorbeeld.
  • Ga voor een zin: een zin onthouden, is soms makkelijker dan een woord- en lettercombinatie. Maar kies dan wel een zin die alleen voor jou steek houdt.
  • Veel mensen moeten verschillende wachtwoorden onthouden: het helpt om elk account te linken aan een plaats of een ding. Bijvoorbeeld fruit en groenten. Voor Facebook maak je een wachtwoord waar 'paprika' in zit, voor je online aankopen doe je iets met 'komkommer', voor je e-mail iets met 'avocado'. Een concreet woord helpt om dat allemaal te onthouden.

Dit zijn geen goede wachtwoorden

  • Gebruik nooit je eigen e-mailadres. 
  • Vermijd persoonlijke gegevens zoals je nummerplaat of geboortedatum.
  • Een willekeurig woord uit het woordenboek is voor hackers een eitje om te kraken.
  • Dat geldt ook voor zinnen uit boeken of liedjesteksten.
  • Vermijd ook wachtwoorden à la: 12345678 of abcdefgh.
  • Vermijd opsommingen: kies niet voor 'banaan1' voor je e-mailaccount, 'banaan2' voor Facebook en 'banaan3' voor Instagram. Hackers hebben dat trucje snel door. 
paswoord

paswoord

Een wachtwoordkluis kan handig zijn

Het is niet gemakkelijk om echt al je wachtwoorden te onthouden. Gelukkig moet dat tegenwoordig niet meer. Je kan gebruik maken van een wachtwoordkluis.

Een wachtwoordkluis is een digitale kluis, een app die je installeert op je smartphone. Die onthoudt alle wachtwoorden in jouw plaats. Je moet alleen het wachtwoord van de kluis onthouden. Dat is in feite de sleutel van de voordeur en alle andere sleutels worden daarin bewaard. 

De gangbare wachtwoordkluizen zijn heel goed beveiligd. De meest bekenden zijn 'Bitwarden', 'Keeper' en 'Keepass'. 

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet