Checklist: glutenvrij koken

dinsdag 15 augustus 2017 - 16:45
Je wilt graag een etentje in elkaar steken voor je partner, een vriendin of collega die glutenintolerant of -allergisch is? Check dit lijstje met ingrediënten die je wel en niet mag gebruiken!

Dit mag je zeker NIET gebruiken

  • Alle granen die gluten bevatten zoals tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Plus natuurlijk ook alle producten die hiervan afgeleid zijn.
  • Alle soorten 'gewoon' brood, ook beschuiten en crackers
  • Alle soorten 'gewoon' gebak: taarten, wafels, pannenkoeken, koekjes, …
  • Alle 'gewone' deegwaren: macaroni, spaghetti, vermicelli, tagliatelle, …
  • 'Gewoon' paneermeel: denk aan kroketten, schnitzel, gepaneerd kippenlapje
  • Eén van de hoger vermelde bloem- of zetmeelsoorten om een soep of saus te binden
  • Alle industrieel bereide gerechten waarvan je niet met zekerheid weet of alle gebruikte ingrediënten wel glutenvrij zijn (soepen, sauzen, visbereidingen, vleesbereidingen zoals worst en paté, roomijs en andere nagerechten)
  • Alle gemoute dranken en granenkoffie. Ook in bier wordt mout gebruikt.

Houd er rekening mee dat een heel klein beetje van deze verboden producten al een ongewenste reactie kan uitlokken! Denk maar aan - een beetje paneermeel op een te gratineren schotel - de kruimels aan de gerookte zalm van een 'gewone' toast gehaald - boter of confituur waarin kruimels zitten van 'gewoon' brood.

Dit mag je zeker WEL gebruiken

Je herkent glutenvrije producten aan dit logo.

gluten
  • Glutenvrij brood
  • Glutenvrije crackers en toasten
  • Glutenvrij gebak
  • Aardappelen, rijst en glutenvrije deegwaren
  • Glutenvrij paneermeel
  • Om een soep, saus of nagerecht te binden, gebruik je rijst, rijst(zet)meel, maïs(zet)meel, aardappelen, aardappelzetmeel, tapioca, gelatine, sojabloem, johannesbroodpitmeel, arrowroot, eieren of room
  • Alle groenten, vlees- en vissoorten die je glutenvrij klaarmaakt
  • Olie en boter
  • Tuinkruiden en ongemengde specerijen
  • Zelf getrokken vlees- of visbouillon
  • Kaas (plattekaas, Hollandse kaas,…), confituur en honing
  • Fruit: vers, onder vorm van fruitsap of verwerkt met glutenvrije hulpmiddelen
  • Melk, koffie, thee, echte cacaopoeder

Opletten is dus de boodschap! Smullen maar!

gluten 3

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!