Daarom heb jij het altijd koud

woensdag 30 december 2020 - 18:30
Niks is zo vervelend als het steeds maar koud hebben en de hele dag met kippenvel rondlopen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Het is een vreemd fenomeen: sommige mensen hebben het altijd koud, terwijl anderen het dan weer altijd te warm hebben. Herkenbaar? Hoe komt dat eigenlijk?

Het heeft allemaal te maken met je lichaamstemperatuur. Maar waar eerder werd gezegd dat je lichaamstemperatuur bepaald werd door je gewicht en grootte, zijn er nu meerdere factoren die mee beslissen. Zo hebben ook je leeftijd, geslacht, eetgewoonten, slaappatroon, levensstijl en zelfs je gelukstoestand een invloed.

Vrouw of man

Vrouwen hebben het doorgaans kouder dan mannen. Ook ouderen hebben er meer last van dan jongeren. En de voeten en handen van actievere mensen zijn warmer dan van mensen met een passievere levensstijl.

 

Maar vooral het verschil tussen mannen en vrouwen is opmerkelijk! Zo is de temperatuur van mannenhanden gemiddeld 32,3°C en die van vrouwen 30,7°C. Een vrouwenlichaam moet dus harder werken om de interne temperatuur hoog te houden, waardoor er minder energie overblijft om de ledematen te verwarmen.

Gewicht vs. temperatuur

Mensen met een hoger gewicht hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn. Bij een laag BMI is de lichaamstemperatuur eerder kouder. Dit komt omdat het bloed dat door de ledematen stroomt, opgewarmd moet worden wanneer het terug gepompt wordt. Het hangt natuurlijk ook niet alleen af of je het echt warm hebt… Ook je perceptie van temperatuur speelt hier een rol!

Ben je gelukkig? Dan heb je het warmer!

Het klinkt vreemd, maar als je omgeven wordt door mensen waar je je comfortabel bij voelt, zal je het warmer hebben! Mensen met een uitgebreid sociaal netwerk hebben het vaak warmer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen die eenzaam zijn of zich geïsoleerd voelen.

Wat kan je doen aan die koude rillingen?

Warme pulls en dikke breisels zijn weer helemaal in de mode deze winter: maak hier dus gebruik van! Natuurlijke wollen stoffen zoals merinowol en cashmere zijn zeker geschikt tegen de kou. Ga dus zeker niet “te koud gekleed” in de winter!

Te strakke kledij geeft een koud gevoel, maar ook te wijde kledij laat veel kou naar binnen waaien. Trek daarom altijd goed passende kleren aan!

 

Dunne laagjes over elkaar heen dragen is warmer dan één dikke laag! De ruimte tussen de laagjes heeft namelijk een isolerend effect.

Koude voeten geven een koud lichaam. Hoe krijg je je voeten weer lekker warm? Draag bijvoorbeeld sloffen of wijde huissokken, of leg een deken over je benen en voeten. Ook een voetmassage of een verwarmende voetcrème kan helpen. Een stevige herfstwandeling is ook weer een goede remedie tegen koude voeten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!