De buxusrups ontwaakt: hoe krijg je ze weer in slaap?

zaterdag 1 mei 2021 - 14:53
Aha!
In de winter overnacht de buxusrups tussen de blaadjes van jouw buxusplant. De venijnige beestjes ontwaken eind april en zetten hun tanden in de volledige plant.

Wanneer in de lente de temperaturen boven de 10 graden klimmen, ontwaken de buxusrupsen. Een tijdje later verpoppen ze en ontstaat de buxusmot, die op haar beurt voor een nieuwe generatie rupsen zorgt die in augustus hun slag slaan.

Hoe kan je de beestjes herkennen?

De buxusrups is een geel-groen dier met een zwarte kop. De buxusmot kan je herkennen aan haar witte kleur met een donkerbruin randje op de vleugels.

Zijn er dode blaadjes, kale takken en hangen er webben in je buxusplant? Dan heb je waarschijnlijk bezoek van een rupsenfamilie. De rupsen vreten de hele buxus kaal.

Hoe kan je dit bezoek voorkomen?

De mot van de buxusrups komt af op licht. Zorg er dus voor dat je in de buurt van je buxussen geen tuinverlichting of spots plaatst.

Je controleert ook het best je planten een aantal keren per jaar. Zie je rupsen, dan kun je ze bestrijden met, bij voorkeur, biologische bestrijdingsmiddelen. Om schade te voorkomen, kan je in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen.

Wat als het al te laat is?

De meeste ecologische manier om de rupsen te verwijderen is met de hand. Leg een groot plastic zeil onder de buxusplant. Schud nu alle rupsen uit de plant. Steek de plastic in een vuilniszak en doe hem goed dicht, zorg ervoor dat de rupsen niet kunnen ontsnappen en zet de zak bij het huisvuil.

Is het echt te laat en is je buxus volledig kaal en geel van kleur? Verwijder dan de kern van de plant en steek hem in een goed afgesloten vuilniszak.

Wanneer het echt niet lukt … gebruik een buxus-lookalike

Lukt het echt niet om die vervelende beestjes te bestrijden? Neem dan afscheid van je buxussen en ga voor een gelijkaardig alternatief.

De Chinese Beshulst, de Ilex crenata Blondie of de Ilex crenata Convexa zijn échte buxus-lookalikes en hebben geen last van ongewenste bezoekers.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!