Deze 10 tips doen je kinderen vlotjes groenten eten

woensdag 11 maart 2020 - 11:01
Ook getest op mensen
Je kind groenten doen eten, voor heel wat ouders is het een ware nachtmerrie. Toch zijn er heel wat trucjes die ervoor zorgen dat je kind na verloop van tijd en heel wat geduld gezond doet knabbelen.

Eet zelf groenten

Kinderen nemen het gedrag van hun ouders dikwijls over. Geef daarom zelf het goede voorbeeld: eet voldoende groenten en doe dat samen met je kinderen.

Betrek je kind

waterkers

Betrek je kind zoveel mogelijk: bij het boodschappen doen, het koken, wassen, snijden en bereiden van de groenten, maar ook bij het kweken. Tuinkers, bieslook of andere kruiden zijn heel eenvoudig te telen en het is nog leuk ook.

Experimenteer met bereidingswijzen

Lust je kind een bepaalde groente niet, probeer ze dan eens op een andere manier klaar te maken. Rauw, gestoofd, gebakken of gewokt. Of maak smoothies van groenten!

Combineer smaken

gegratineerd-bloemkool

Combineer minder geliefde smaken met bekendere smaken: die vieze bloemkool kan plots wel heel lekker worden samen met een gegratineerde kaassaus.

Doe het de hele dag door

Beperk groenten eten niet enkel tot de warme maaltijd. Stop groenten ook in sapjes, sauzen, dips, smoothies en op de boterham. Of schotel je kinderen een bord soep of een gezond aperitiefhapje voorvoor ze aan de hoofdmaaltijd beginnen.

Beloon niet met snoep

Daardoor maak je een dessertje extra lekker. Geef de voorkeur aan een sociale beloning: samen iets leuks doen bijvoorbeeld.

Eten doe je met je ogen

groenten

Maak van gezond eten een feest: zorg voor een leuke presentatie en een gezellige sfeer. Maak van de groenten een gezichtje, een paddenstoel of wat dan ook. Bedenk een leuke naam voor je groentegerecht.

Spelend leren

Leg je kind uit waarom groentjes lekker en gezond zijn. Stel vragen over groenten en zoek samen met je koter het antwoord op: “hoe en waar groeien groenten?”, “welke groenten ken jij?”, “zijn er ook onbekende groenten of liggen er groenten in de winkel die je niet kent?”,...

Discussieer niet

Onderhandel of discussieer niet over de hoeveelheid groenten die gegeten moet worden. Geef initieel kleine, haalbare porties, zo kan je kind trots zijn op wat het “al” gegeten heeft. Manieren van forceren, dwingen of dreigen om je kind groenten te doen eten, worden door experts afgeraden.

Geef niet op

Een kind moet een bepaalde smaak gemiddeld 10 tot 15 keer proeven vooraleer het die leert te appreciëren. Leer een kind ook proeven - wat niet noodzakelijk 'doorslikken' betekent.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!