Een beleefde discussie op het internet: het kan!

dinsdag 8 januari 2019 - 17:00
Charlie Magazine
Discussies op het internet zijn onvermijdelijk geworden. Met deze adviezen slaag je er zeker in om een beleefd én beschaafd gesprek te voeren.

Heeft de discussie zin?

Als het een belangrijk onderwerp is dat jou persoonlijk raakt, mag je altijd je mening geven. Maar is dat niet het geval, kan je misschien beter je energie en tijd in iets nuttiger stoppen. Blijf zen en negeer het gewoon, hoe geïrriteerd je soms ook wordt door sommige reacties.

Kan je iets aan het gesprek toevoegen?

Is je reactie een meerwaarde, of herhaal je gewoon iets dat al twintig keer gezegd is geweest? Als mensen een grondige, onderbouwde mening geven, zorg je er het best voor dat je ook op de hoogte bent van de zaken voor je in discussie gaat. Denken is niet gelijk aan weten...

Denk aan de gevolgen

Hoe onschuldig een kleine opmerking of reactie ook lijkt, in het tijdperk van de screenshots dien je altijd voorzichtig te zijn. Hou in het achterhoofd dat je (toekomstige) baas ook actief kan zijn op sociale media en je reacties kan lezen.

Geen persoonlijke opmerkingen

Hoe verleidelijk het soms is, ga je niet verlagen in een gesprek door persoonlijke opmerkingen te geven. Niemand heeft ooit een discussie gewonnen door de gesprekspartner 'dikzak', 'lelijkaard' of 'omhooggevallen trut' te noemen. Beheers jezelf!

Negeer de rotte appels

Er zullen altijd wel rotte appels zijn die het gesprek willen verpesten door gemene of domme opmerkingen. Stuur hem of haar dan gewoon even de link van dit artikel door en negeer ze voor de rest. Want deze mensen zijn wel degelijk, net zoals kinderen, gewoon uit op aandacht.

Is de maat echt vol en houd het vervelende gedrag niet op, stap dan naar de politie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!