Een goedkope of een dure zonnebril kopen?

maandag 17 juli 2017 - 14:00
Een goedkope zonnebril uit de souvenirshop, of een duur exemplaar van bij de opticien? Welke zonnebril beschermt je ogen het best?

Zoek het CE-logo

CE logo

Zolang je op je zonnebril een CE-logo vindt, houdt die zonnebril voor 100% het schadelijke uv-licht tegen. De prijs maakt op dat gebied geen verschil.

Houdbaarheidsdatum

Een goedkopere zonnebril beschermt minder lang tegen uv-stralen en is na een jaar aan vervanging toe. Een duurder exemplaar heb je voor het leven!

Categorie 1 - 4

Op een bril die beschermt tegen uv-stralen, vind je ook een categorie terug. Die bepaalt hoe donker de glazen van je bril zijn. De donkerste glazen, categorie 4,  zijn niet veilig achter het stuur. Maar een bril met lichte glazen, categorie 1,  biedt dus evenveel bescherming als een exemplaar met donkere glazen.

Kinderen

Kinderen jonger dan 6 moeten hun ogen beschermen tegen de zon en dan overweeg je toch beter de aankoop van een duurder exemplaar. Hetzelfde geldt wanneer je voor je ogen al regelmatig langs moet bij de oogarts.

Thomas Vanderveken zocht de voor- en nadelen van goedkope zonnebrillen uit in het Eén-programma "Voor hetzelfde geld." Bekijk de volledige reportage met het advies van Professor en oogarts Peter Stalmans (KU Leuven), een opticien en een brillenmaker.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!