Een snelcursus snellezen

dinsdag 1 oktober 2019 - 15:59
www.hoedoe.nl
Een mens leest wat af in zijn leven. Niet alles is even interessant, boeiend of nuttig. Als je niet te veel tijd wil spenderen aan saaie teksten of cursussen, overweeg dan een cursus snellezen!

Iedereen kan snel en begrijpend leren lezen, ongeacht werkervaring, opleiding of leesproblemen. Wellicht beheers je al een aantal vaardigheden door veel van beeldschermen te lezen: websites scannen we allemaal in een soort F-patroon, op zoek naar belangrijke trefwoorden en zinnen. Daardoor wijk je al af van het klassieke leespatroon nl. van  "links-naar-rechts'. Snellezen kan je trainen aan de hand van deze basistechnieken.

Bepaal je leesdoel

Bepaal en verwoord je leesdoel en verlies het tijdens het lezen niet uit het oog. Je leesdoel is:

 • het antwoord vinden op een gerichte vraag of meerdere vragen of
 • de belangrijkste informatie uit een tekst halen

Lees efficiënt

Lees alleen datgene wat je nodig hebt om je leesdoel te bereiken. Je kan hierbij gebruik maken van drie leestechnieken:

 • oriënterend lezen helpt je om je snel een beeld te vormen van de tekst aan de hand van de inhoudsopgave, titels en tussentitels, de inleiding, grafieken en tabellen en de eerste en laatste zin van ieder hoofdstuk. Maak tijdens het lezen aantekeningen in de vorm van steekwoorden of markeer belangrijke stukken.
 • skimmend lezen is het overslaan van onbelangrijke woorden of zelfs zinnen en alinea's. Je leest alleen de woorden die van belang zijn om de tekst te kunnen begrijpen. Ook hier is het maken van aantekeningen handig.
 • diagonaal lezen of scannen. Deze techniek is gebaseerd op hoe je ogen werken. Je ziet namelijk niet alleen wat vlak voor je is, maar ook alles eromheen. Als je diagonaal leest, kijk je naar de tekst in plaats van hem te lezen. Je laat je blik over het midden van de pagina glijden en zult merken dat belangrijke woorden vanzelf je aandacht trekken. Die stukjes lees je dan wel, terwijl je de belangrijke woorden markeert om het lezen de volgende keer nog sneller te laten gaan.

Onthoud wat je leest

Snellezen is alleen nuttig als je ook onthoudt wat je gelezen hebt. Dat doe je in drie stappen:

 • zorg voor een structuur. Je hoeft daarbij niet de structuur van de tekst te gebruiken. Doe je dat toch, dan kun je de bestaande structuur versterken door aantekeningen of markeringen te maken.
 • leg verbanden tussen wat je leest en wat je al weet. Bedenk dus bij alle belangrijke dingen die je leest een voorbeeld, toepassing of ervaring die daarmee te maken heeft.
 • herhaling van de stof zorgt ervoor dat ze beter in je geheugen blijft hangen. Doordat je de structuur en de verbanden die je gelegd hebt steeds herhaalt, onthoud je de informatie ook op lange termijn.

Resultaat: door de hogere concentratie tijdens het snellezen verzamel je meer kennis in minder tijd, die je bovendien gemakkelijker onthoudt!

Ben je een snellezer?

Doe deze test en bepaal je leessnelheid.

snellezen7l

En dan nu tijd voor 'slow reading'

slowreading9

Nu je kunt snellezen, kan je je vrijgekomen tijd spenderen aan slow reading. Snellezen is vooral bedoeld om zakelijke teksten door te lezen. Bij een goede roman gaat het om het verhaal en niet om hoe snel je het kunt lezen. Slow reading doe je zo:

 • lees onafgebroken gedurende minimaal een half uur, bij voorkeur in een gedrukt boek en niet van een scherm
 • probeer de tekst niet te scannen, maar elk woord aandachtig te lezen
 • neem na afloop de tijd om na te denken over wat je zojuist gelezen hebt

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!