Eerste hulp bij kwallenbeten

zaterdag 9 januari 2021 - 10:55
Aha!
Je geniet van een zwempartij in de zee, maar voelt ineens iets glibberig tegen je been. Dit doe je het best na een kwallenbeet!

Zo herken je een kwallenbeet

De plek is plaatselijk gezwollen, rood, jeukt en voelt pijnlijk aan. Bij een allergische reactie kunnen deze symptomen veel heftiger zijn.

Plassen?

giphy (2)

Heel wat mensen denken dat je op een kwallenbeet moet plassen. Maar sorry, dat is een mythe! Urineren over een kwallenbeet kan de pijn héél eventjes verlichten, maar kan soms ook meer kwaad dan goed doen. Je houdt je plas dus beter op!

Dit helpt wél

  • Wrijf zeker niet over de gestoken plaats. Wrijven zorgt ervoor dat de achtergebleven naaldjes verder in de huid worden gedrukt en eventuele niet afgegane netelcellen alsnog in de huid terechtkomen.
  • Probeer aanwezige netelcellen weg te schrapen. Gebruik hiervoor iets met een harde rand, bijvoorbeeld een bankkaart of een frisbee.
  • Spoel de wonde zo snel mogelijk met zeewater (zout water). Hiermee spoel je het vrijgekomen gif en de netelcellen weg.  Kies niet voor kraantjeswater (zoet water)! Dat kan het vrijkomen van netelcellen en gif net bevorderen!
  • Dompel het gestoken lichaamsdeel onder in zo warm mogelijk water tot de pijn verlicht is (20 tot 30 minuten). Warmte deactiveert het gif en vermindert de pijn. Controleer wel vooraf de temperatuur van het water opdat het niet té heet is!
  • Ga langs bij een strandhulppost, huisarts of apotheker voor een gepaste zalf om de pijn en de jeuk te verlichten.
  • Alarmeer 112 als het slachtoffer ademhalingsmoeilijkheden heeft, hartritmestoornissen krijgt of in shock gaat. Mogelijks reageert hij/zij allergisch op de kwallenbeet en is professionele hulp dringend nodig.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!