Eerste hulp bij verstikking/verslikking

maandag 17 oktober 2016 - 12:33
Rode Kruis Vlaanderen
Blijf vooral kalm en volg deze stappen.

Lichte verslikking

david-stern-chokes-on-water-during-nets-clippers-game

Het slachtoffer kan nog spreken, hoesten en/of ademen. Moedig de persoon aan om te blijven hoesten. Blijf erbij totdat hij/zij opnieuw normaal kan ademen.

Ernstige verslikking

very_first_choke

De persoon kan niet meer praten, hoesten of ademen. Hoestbewegingen maken, lukt wel maar zonder geluid. Zijn/haar hoofd kleurt rood of blauw. Het slachtoffer verliest stilaan het bewustzijn.

verslikken 4

Roep om hulp. Sla 5 keer op de rug van het slachtoffer. Geen verbetering? Geef dan maximaal 5 buikstoten (ook het Heimlich manoeuvre genoemd). Blijf hem/haar helpen met afwisselend 5 slagen op de rug en 5 buikstoten. Verliest de persoon het bewustzijn? Leg hem/haar voorzichtig op de grond. Alarmeer meteen 112 en start met de reanimatie. Als je tijdens het reanimeren het hoofd achterover kantelt en de kin omhoog tilt, kijk je in de mond. Zie je het voorwerp, probeer het dan te verwijderen.

Wanneer schakel je gespecialiseerde hulp in?

maxresdefault (7)

Alarmeer meteen 112 als het slachtoffer het bewustzijn verliest. Verwijs het slachtoffer door naar een arts:

  • als hij na het verwijderen van het voorwerp blijft hoesten, last heeft met slikken of het gevoel heeft dat er iets in zijn/haar keel zit. Misschien is er een stukje achtergebleven in de luchtpijp.
  • als je buikstoten hebt toegepast. Elk slachtoffer dat buikstoten kreeg, moet door een arts onderzocht worden. Deze techniek kan inwendige beschadigingen veroorzaken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!