Gedaan met klungelen: zo eet je sushi!

donderdag 18 juni 2020 - 10:20
Aha!
Er bestaan heel wat verschillende tradities en gewoontes in de Japanse keuken. Dit zijn dus zeker geen wetten, maar handige tips voor wanneer je (voor het eerst) wil genieten van wat heerlijke sushi.

Amai, zoveel sushi!

Niet alles wat je op een klassieke 'sushiboot' krijgt, is allemaal sushi. Wanneer je het hebt over de rolletjes zeewier gevuld met rijst en vis (en/of groentjes), dan spreken we over sushi. Wanneer er op je boot ook rauwe stukjes vis liggen (zonder extra ingrediënten), spreken we over sashimi.

Wat is dat groene spul?

Dat 'groene spul' is wasabi, een pittige wortelachtige specerij. Wasabi doet wat aan mierikswortel denken, maar is erg pittig spul: opletten!

Dippen?

Je kan je sushi ook in wat sojasaus dippen. Maar let er wel op dat je je sushi niet afschudt na het dippen, dat wordt immers als oneerbiedig ervaren.

En wat zijn die velletjes?

Zeer fijn gesneden gember, al dan niet licht gemarineerd. De gember dient om de smaken in je mond te neutraliseren wanneer je bijvoorbeeld van vissoort wisselt. Eet het dus niet samen met je sushi op.

Aanvallen maar!

Neem niet zo maar het eerste beste hapje! De traditie wil dat je begint met de sashimi. Voeg er eventueel een beetje wasabi aan toen als het wat pittiger mag zijn.

Hmm, lekker! En nu?

Sushi-time! Er bestaan heel wat verschillende soorten:

  • Nigiri: een bolletje rijst met wat verse vis bovenop.
  • Maki: rolletjes zeewier met vis en rijst aan de binnen- of buitenkant.
  • De Nigiri dip je met de viskant in je sojasaus. Voor maki-rolls kies je gewoon een vlakke zijde.

Zo moeilijk, die stokjes

Geen probleem! De meeste chefs hebben liever dat je met je handen eet dan dat je klungelt me de stokjes.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!