Help! Hoe ga je om met slechte examenresultaten van je kinderen?

vrijdag 25 juni 2021 - 15:42
De examens lopen ten einde en de rapporten komen eraan. Het kan al eens gebeuren dat je teleurgesteld bent in de resultaten van zoon- of dochterlief. Maar hoe ga je nu om met die slechte punten?

Praat met je kind

Vraag aan je kind wat hij of zij van het rapport vindt. Is het wat hij of zij verwachtte? Reflecteer en zoek samen naar oplossingen. Hierdoor zorg je ervoor dat je kind het gevoel heeft de touwtjes zelf in handen te hebben. 

Denk terug aan jouw schoolperiode

Probeer eens te herinneren hoe jij het vroeger deed op school. Misschien heb je ook ooit wel slechte punten gehad? Hoe wilde jij toen dat je ouders reageerden? Wilde je dat ze boos werden of eerder een rustig gesprek aangingen?

Straf niet

Door te straffen raakt je kind ongemotiveerd om voor zichzelf goede punten te halen. Bovendien is een slecht rapport al een straf op zich. Praat dus liever alles rustig uit zonder te roepen of met straffen te dreigen.

Kijk naar de dingen die wel goed gingen

En denk eraan dat er ergere dingen in het leven zijn dan een slecht rapport.

Laat ze genieten van de vakantie

Laat een slecht rapport de vakantie niet verpesten. Het heeft geen zin om je kind echt elke dag van de vakantie oefeningen te laten maken. Zorg liever dat je kind gemotiveerd blijft om te studeren en met een fris hoofd opnieuw kan starten in september.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!