Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?

donderdag 8 september 2016 - 11:00
Aha!
Het zorgt wel eens voor hevige discussies aan de keukentafel: zakgeld. Wanneer zijn je kinderen er oud genoeg voor? En hoeveel geef je ze dan?

Leeftijd?

Zowel de Gezinsbond als psychologen raden aan om kinderen vanaf zes à zeven jaar zakgeld te geven. Vanaf die leeftijd leren ze ook rekenen op school, en dat zorgt ervoor dat ze beter leren omgaan met geld. Zo zullen ze op latere leeftijd de waarde van geld beter kunnen inschatten.

Hoeveel?

Hoeveel zakgeld je je kinderen geeft, hangt vooral af van waarvoor ze het moeten/willen gebruiken. Maak dus zeker goede afspraken met je kinderen over wat ze zelf moeten betalen (bijvoorbeeld uitgaan, gsm-kosten, ...) en wat jullie als ouders betalen (bijvoorbeeld kleding, cadeaus, ...). Maak eventueel gebruik van deze zakgeldcalculator voor een indicatie.

Wanneer?

Probeer een vast tijdstip af te spreken wanneer het zakgeld betaald wordt. De ene ouder verkiest om dat wekelijks te doen, de andere maandelijks. Probeer je hieraan te houden en niet te vaak uitzonderingen toe te staan. Je loon krijg je nu eenmaal ook op een vast tijdstip, dus dat kan een goede les zijn. Wil je meer info over zakgeld? Voor hetzelfde geld ging op onderzoek in dit filmpje!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!