Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Is decakoffie ongezond?

aha

ma 5 sep. - 6:34

Radio2-luisteraar Leo stelde de vraag: "Ik wil graag weten hoe decakoffie tot stand komt. Is dat een schadelijke procedure of niet?" Geen paniek: je kan met een gerust hart genieten van een kopje cafeïnevrije koffie! Er gaan heel wat cowboyverhalen de ronde over decakoffie: cafeïnevrije koffie zou kankerverwekkend zijn en slechte chemicaliën bevatten, maar daar is dus niets van aan.
Kim Debrie drinkt koffie
© Radio2

Decafeïneren

Cafeïne is van nature altijd aanwezig in koffiebonen. Die moet er dus uitgehaald worden om een decakoffie te bekomen. Het decafeïneren zelf gebeurt als volgt:

  • De cafeïne wordt uit de koffiebonen gehaald door ze te weken in water, waardoor de cafeïne oplost.
  • Daarna wordt de cafeïne verder uit de koffie verwijderd door een oplosmiddel of door middel van geactiveerde koolstoffen. De meest gebruikte stof om te decafeïneren is dichloormethaan, een organisch oplosmiddel.
  • Daarna worden de koffiebonen opnieuw geweekt in het cafeïnevrije water waardoor ze de typische aroma's gaan opnemen die verloren zijn gegaan tijden de extractie.

Chemisch?

Bij het woord dichloormethaan (DCM) krijg je misschien de kriebels. Je wilt natuurlijk geen vreemd, chemisch smaakje in je koffie. Maar vrees niet:

  • Het gebruikte oplosmiddel (DCM) komt nooit in contact met de koffiebonen zelf, maar enkel met de waterige oplossing waarin de cafeïne wordt opgelost.
  • Het decafeïneren gebeurt ook altijd voordat de koffiebonen gebrand worden.
  • De bonen worden altijd eerst gespoeld en daarna nog eens gestoomd bij 40°C, om eventuele resten van het DCM te verwijderen.
  • Vervolgens worden de bonen gedroogd en gekoeld met koude lucht en vervolgens op gebruikelijke wijze gebrand, gemalen en verpakt. Eventuele minuscule DCM-resten verdwijnen vrijwel helemaal bij het branden.

Conclusie

Geniet zorgeloos van je kopje cafeïnevrije koffie! Die is dus zeker niet kankerverwekkend of ongezonder dan gewone koffie! Om te vermijden dat je een gigantische cafeïnekick zou krijgen, kan je dus gerust eens afwisselen en voor een kopje decakoffie kiezen!

Wist-je-dat?

Wist je trouwens dat cafeïnevrije koffie niet helemaal cafeïnevrij is? In de EU mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen nog maximum 0,1% cafeïne bevatten. Omgerekend is dat zo'n 2 à 4 milligram per kopje. Ter vergelijking: een kop gewone koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne. Je moet dus al héél erg gevoelig zijn voor cafeïne om dit te voelen. Hierdoor is decakoffie een ideaal alternatief voor mensen die slecht slapen na een kopje gewone koffie, mensen die last hebben van een hoge bloeddruk, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet