Kaasfondue: hoe begin ik eraan?

maandag 11 oktober 2021 - 14:00
Hou je van de winterse gezelligheid geboden door vrienden en/of familie verzameld rond een fonduestelletje? Kies je voor een  kaasfondue zodat ook het vegetarisch gezelschap kan meegenieten? Dit moet je weten voor je eraan begint:

Wat zijn de juiste kazen voor een kaasfondue?

  • Je moet harde kazen kopen, liefst van rauwe melk, bijvoorbeeld Gruyère of Comté (bergkaas).
  • Je kazen moet een goede mix zijn van oud (voor de smaak) en jonge kaas (voor de binding van je kaasfondue). Als je enkel oude kazen gebruikt, dan komt het kaasvet los en gaat je kaas niet binden.
  • Tip: probeer eens een jonge Gruyère met een oudere Emmental (gerijpt voor de smaak) met daar een klein stukje Sbrinz (Zwitserse Parmezaan) bij.

Hoeveel kaas moet je kopen?

Reken maar 1 kilogram kaas voor 4 tot 5 man.

Zo doe je het

  • Je warmt de kaas op met een droge witte wijn in een fonduestel en voegt er wat look, peper en nootmuskaat bij. Eenmaal die wijn warm is, draai je de kaas er langzaamaan onder. Blijf net onder het kookpunt, dan smelt de kaas mooi onder de wijn. Roeren doe je met een klopper of een spatel.
  • Tip: als de fondue niet genoeg gebonden is kan je een koffielepel aardappelbloem toevoegen: 1 koffielepel per kilogram kaas. Die moet je eerst oplossen in dezelfde witte wijn als gebruikt in je fondue en er dan bijvoegen. Gebruik hiervoor zeker geen water!

Welke wijn in de fondue?

  • Een droge witte: geen Chardonnay, maar bijvoorbeeld eerder een Sauvignon, wijn uit de Haute Savoie of uit Zwitserland (die is wel duurder).
  • Een alternatief is bier. Het best neem je Engels bier omdat dat niet schuimt.
  • Tip: liever geen alchohol? Je kan de wijn in de fondue vervangen door appelsap of bouillon.

 Welke wijn drink je bij de kaasfondue?

  • Drink dezelfde witte wijn als in je fondue, zeker geen rode wijn: dat is als een tang op een varken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!