Laat het gras maar groeien? Gras maaien voor dummies

zondag 25 april 2021 - 13:28
Het is lente. Menig tuinliefhebber krijgt zin om zijn groene vingers boven te halen en de tuin helemaal klaar te maken voor het mooie weer. Maar mag je nu al het gras maaien? Of laat je de grasmaaier beter nog even in winterslaap?

Het moment waarop je begint te maaien hangt af van de weersomstandigheden. Vriest het nog nu en dan? Dan wacht je beter nog even. Maai zeker niet als het gras heel nat of bevroren is. Dan gaat het gras kapot.

In theorie mag je beginnen maaien vanaf begin maart. Tot april doe je het best 1 keer in 14 dagen. In april maai je het best 1 keer in de 10 dagen en tussen mei en augustus maai je het best elke week. Maaien doe je ook het best niet in de volle zon, zo voorkom je dat de gemaaide sprietjes verdrogen na een maaibeurt.

Kort of lang?

Maai nooit meer dan een derde van je gras af. Een goede standaardlengte om je grasmaaier in te stellen is 3,5 cm.

Wat met het grasafval?

Gebruik je een grasmaaier waarvan het grasafval weer op je gazon terecht komt? Probeer dan zo snel mogelijk het afval op te harken en te verwijderen. Wanneer je het maaisel laat liggen komt er minder licht aan je gazon en zullen de sprietjes sterven. 

Laat het gras maar groeien?

Geen zin om achter de grasmaaier te lopen? Je kan je gras ook gewoon laten groeien. Dan heb je geen pure gazon meer, maar creëer je een gras- en bloemenweide. Het bevordert de hoeveelheid aan soorten insecten in je tuin.

Wil je graag omschakelen van een gazon naar een bloemenweide? Doe dat niet plots maar in stapjes. Maai nu en dan je grasmat en verleng de periodes tussen het maaien telkens.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!