Maak je eigen vlierbessensiroop

woensdag 8 september 2021 - 10:00
Madame Confituur
Vlierbessen zouden een heel geneeskrachtige werking hebben. Volgens de traditie verhogen ze je weerstand en hebben ze een griepremmend effect.

Maar alle al dan niet wetenschappelijke hocuspocus terzijde: ze zijn natuurlijk ook gewoon lekker. Ideaal om een heerlijk siroopje van te maken. Plukken maar!

Dit heb je nodig

  • Vlierbessen (hoe meer bessen je plukt, hoe meer siroop je natuurlijk kan maken)
  • Geleidoek of fijne zeef
  • Suiker (gewone suiker, kandij, rietsuiker, ...)
  • Steriele flesjes of potjes

Belangrijk is dat je enkel rijpe vlierbessen (dus zeker geen groene bessen!) gebruikt, zonder steeltje of blaadje én grondig schoongemaakt. Onrijpe vlierbessen en de groene plantendelen kunnen giftig zijn!

Aan de slag

Doe de bessen in een kookpot met een bodempje water. Kook de bessen totdat ze openspringen en het sap vrijkomt. Haal de gekookte bessen daarna door een geleidoek of een fijn zeefje. Meet hoeveel sap je hebt en voeg er daarna de  helft suiker aan toe. Heb je bijvoorbeeld twee kopjes sap, dan voeg je 1 kopje suiker toe om de siroop te maken. Warm het vlierbessensap en de suiker terug op in een kookpot. Roer regelmatig, je siroop mag nét niet koken! Verwarm ondertussen je steriele flesjes of potjes op. Als je de hete siroop in een koude fles zou gieten, zou hij stuk kunnen springen. Giet je siroop over, sluit de potjes goed af en je siroop is klaar! Bewaar je siroop op een koele, donkere plek.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!