Maak van je winterbarbecue een knetterend succes

zaterdag 26 december 2020 - 14:00
BBQ Helden
Waarom stoppen met barbecueën als de zomer voorbij is? Mits enige voorbereiding is een barbecue in de winter minstens even gezellig als eentje op een zwoele zomeravond.

Kies de juiste barbecue

Je kan in de winter niet zomaar elke barbecue gebruiken. Hou in het achterhoofd dat een deksel broodnodig zal zijn om het vuur warm genoeg te houden. Daarnaast zijn de goedkopere modellen meestal van dun materiaal, waardoor de temperatuur van je vuur sterk beïnvloed zal worden door de buitentemperatuur. Kies daarom een model met dikke keramische wanden.

Hou je barbecue uit de wind

Door de koudere temperaturen duurt barbecueën in de winter dubbel zo lang als in de zomer. Dat heeft alles te maken met de koude wind die op je toestel beukt. Heb je een gasbarbecue, pas dan op de vlam niet uitwaait doordat het gas zich onder je deksel ophoopt.

Zorg voor voldoende licht en brandstof

Hou er rekening mee dat het in de winter erg vroeg donker wordt. Voorzie naast die gezellige tuinfakkels dus ook maar enkele stevige lampen. 's Winters duurt het een pak langer om het vuur op de juiste temperatuur te krijgen. Zorg daarom voor een extra fles propaangas of zak kolen.

Hou het heet

Het is van vitaal belang om je vuur warm genoeg te houden. Hanteer volgende regel: als je je hand langer dan 2 seconden 10 cm boven het vuur kunt houden, is de barbecue net niet heet genoeg. Gebruik je houtskool? Ga voor briketten! Die zorgen niet alleen voor een hogere temperatuur, ze gaan ook nog eens langer mee. Het zal een hele poos duren vooraleer het vlees gaar is, hou het deksel van de barbecue dan ook zo veel mogelijk gesloten.

En verder...

Vergeet geen extra dekentjes klaar te leggen. Zo hou je je gasten warm. Kies voor schoenen met dikke rubberen zolen. Zo voorkom je dat je gaat klappertanden van de optrekkende kou. Zorg voor enkele vuurkorven. Erg gezellig, maar ook heerlijk om je aan te verwarmen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!