Meer focus door de juiste ademhaling: probeer de 4-7-8 techniek

donderdag 24 juni 2021 - 14:38
Fast Company
Sta je onder een verlammende stress?  Schakel je ademhaling is als instrument om stoom af te blazen en je concentratie te verbeteren met een hogere productiviteit als resultaat!

Diepe ademhaling voor minder stress

Diep ademhalen helpt ons lichaam om te gaan met stress.De vaardigheid om je emoties te beheersen en rustig te blijven wanneer je onder druk staat, heeft direct invloed op je productiviteit en creativiteit. Gelukkig kan iedereen "beter" en "dieper" leren ademen.

De kunst van het ademen

Correct ademhalen betekent dat we ons lichaam de juiste hoeveelheid zuurstof leveren zodat onze hersenen en andere vitale organen de noodzakelijke brandstof krijgen om optimaal te functioneren. Voldoende zuurstof helpt bovendien het lichaam gifstoffen af te voeren. In geval van stress, bereidt ons lichaam zich instinctmatig voor op gevaar en gaan we over op kortere ademhalingen om ons voor te bereiden op gevaar.

Gedurende langere periodes van stress, blijven we op die manier door ademen waardoor maar een derde of enkel het bovenste gedeelte van onze longcapaciteit benut wordt. De bodem, goed voor een derde,  zorgt voor 2/3 van onze longcapaciteit. Gevolg: ons lichaam krijgt niet de nodige zuurstof waardoor onze cognitieve vaardigheden slinken en problemen krijgen om alert te blijven. Door dieper te ademen krijgen we meer energie, voelen we minder stress, verbeteren we onze houding en is er ook een positieve invloed op de spijsvertering.

De 4-7-8 techniek

De 4-7-8 techniek helpt de geest te kalmeren en de spieren te ontspannen: het is eenvoudig en wordt aanbevolen door managers in topfuncties. Bovendien kan je het altijd en overal, zoals discreet achter je pc, toepassen!

  • Adem in door je neus voor 4 tellen, voel je buik aanzwellen
  • Houd de adem in voor 7 tellen
  • Adem traag uit door je mond in 8 tellen. Probeer je tong achter je onderste tandenrij te houden en een licht suizend geluid te maken terwijl je uitademt.
  • Doe dit minstens 2 x per dag.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!