Met 15 gram noten per dag ben je gezonder!

woensdag 22 juli 2020 - 16:22
Een dagelijkse portie noten houdt je gezond. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek dat is uitgevoerd in 2015 aan de Universiteit van Maastricht. Piet Van den Brandt, Professor Epidemiologie, leidde het onderzoek bij 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen gedurende 30 jaar. En ja, er bestaat een verband tussen de hoeveelheid noten die je dagelijks eet en de bescherming tegen ziekten!

Er is een beschermend verband gevonden met luchtwegaandoeningen, diabetes, kanker, en hart - en vaatziekten.

Een handvol noten per dag

15 gram per dag of een handvol noten per dag zouden volstaan. Grotere porties zijn niet nodig, want het is niet zo dat nog meer noten eten zorgt voor een verdere verlaging van de sterftekans. Helaas heeft het eten van pindakaas niet hetzelfde effect! 

Voedingstoffen

Pinda's en noten bevatten bepaalde voedingstoffen zoals enkel- of meervoudige onverzadigde vetzuren, B-vitamines, vezels, eiwitten en antioxidanten die een gunstig effect hebben op de gezondheid. Zowel 'tree nuts' zoals pinda's of grondnoten bieden bescherming. Het maakt dus eigenlijk niet uit welke noot je eet. Alle noten hebben zo hun eigen voordelen. Sommigen hebben meer gezonde vetten, anderen veel van een specifiek mineraal, enzovoort. Het beste advies is dan ook om vaak af te wisselen, zodat je van al die verschillende voordelen kunt genieten.

Hoe kom je aan een handje noten per dag?

Het is niet heel veel, maar toch zijn er maar weinig mensen die dat handje noten per dag halen. De eenvoudigste manier is natuurlijk om letterlijk een handvol nootjes per dag te eten. Dat kan bijvoorbeeld een goede snack zijn tussen de maaltijden door. Maar wat als je daar gewoon niet aan denkt, of niet zo van losse noten houdt? Hoe kun je die hoeveelheid toch in je menu verwerken, als je niet gewend bent om regelmatig noten te eten? In dat geval zijn noten gelukkig in verschillende lekkere recepten te verwerken. Je hoeft je dus niet snel zorgen te maken over hoeveel gram noten per dag je binnenkrijgt! 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!