Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Zo fiets je met (kleine) kinderen

Erop uit

aha

di 11 okt. - 4:48

Zin om met je kleine bengel de wijde wereld te verkennen? Lees onze tips zodat je samen van een prachtige fietstocht kan genieten!
Fietsen met kinderen
© Canva

Tot 3 maanden

Je allerkleinste heeft tot 3 maanden weinig of geen controle over zijn nekspieren, en kan dus zijn of haar hoofdje niet zelfstandig recht houden. Het trillen of schudden dat gepaard gaat met een fietstochtje zal daardoor gemakkelijker overgedragen worden naar het hoofdje en de hersenen.

Je wacht dus beter nog even met je kind te vervoeren (per fiets). Beperk, als een verplaatsing absoluut noodzakelijk is, de reistijd tot een halfuurtje en zorg voor dat je baby veilig vast zit in een autostoeltje, babyhangmat of -schaal.

Vanaf 3 maanden

Autozitje op de bagagedrager

Dankzij een speciale beugel of adapter kan je een autozitje op de bagagedrager van je fiets bevestigen. Laat deze, wanneer je niet zeker bent, installeren bij een fietsenmaker. Zet tijdens het fietsen ook steeds de draagbeugel van het autozitje omhoog. Respecteer ook steeds het maximumgewicht van je bagagedrager (± 25 kg).

Babyhangmat of -schaal

 

Wanneer je met een bakfiets of een fietskar rijdt, leg je je allerkleinste best in een babyhangmat of -schaal. Zo ondervinden ze minder last van de schokken en trillingen onderweg. Met een bakfiets voel je sneller onregelmatigheden in het wegdek, waardoor hij minder geschikt is voor de allerkleinsten.

6-12 maanden

Fietszitje

Fietzitje
© Canva

Fietzitje

Je kind kan mee op fietstocht in een fietszitje vanaf het moment dat hij/zij zelfstandig rechtop kan zitten (tussen de 6 en 12 maanden). Er bestaan 2 soorten fietszitjes: zitjes om vooraan je fiets te bevestigen voor kinderen tot 15 kg (ongeveer 3 jaar) en zitjes om achteraan te monteren voor kinderen tot 22 kg (ongeveer 5 jaar). In het algemeen zijn zitjes voor op de bagagedrager veiliger dan zitjes op het stuur. Controleer steeds of het zitje het Europees EN 143 44-label draagt.

Zorg ervoor dat je zitje uitgerust is met: voetsteunen, een hoge rugsteun en een 3- of 4-puntsgordel. Kies voor een fietszitje in felle kleuren (ipv zwart): zo valt je oogappel meer op in het verkeer, en wordt het zitje in de zomer niet bloedheet. Zet je kind(eren) ook steeds een fietshelm op!

Bakfiets of fietskar

Wanneer je je kleine bengel wilt meenemen in een bakfiets of fietskar, opteer je best voor een extra hangmat of schaal. Daardoor zit hij/zij nog veiliger vast. Wanneer je een ongeval krijgt met een bakfiets of fietskar (maar we hopen natuurlijk dat je dat nooit overkomt!), hebben zij als voordeel dat je kleinste dichter bij de grond zit en dus minder hoog valt dan wanneer hij/zij in een zitje meerijdt.

1 jaar - ...

Fietszitje

Fietszitje
© Canva

Fietszitje

Controleer regelmatig of je fietszitje nog geschikt is voor je kind. Houd hierbij rekening met zijn/haar lengte en gewicht.

Fietskar

Fietskar
© Canva

Fietskar

Fietskarren zijn gemaakt om 1 of 2 kinderen te vervoeren, totdat ze ongeveer 7 jaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat een fietskar een veiligere transportmethode is dan een fietszitje. De kooiconstructie zorgt voor een goede bescherming en bij een eventuele botsing zal de kar eerder wegschuiven dan omvallen. Je kind(eren) zitten ook droog en warm.

Maak, afhankelijk van hun gewicht en lengte, gebruik van een extra hangmat, schaal, peuterstoel of hoofdsteun! Zorg ervoor dat je fietskar goed zichtbaar is door eventueel wat extra lampjes en reflectoren te bevestigen.

Bakfiets

Bakfiets
© Canva

Bakfiets

In een bakfiets kunnen 1 tot 4 kinderen vervoerd worden tot ongeveer 7 jaar. Een 2-wiel bakfiets is in het algemeen iets minder stabiel en kan, bij een eventuele aanrijding, omvallen. Maar ze zijn wel lichter en beter wendbaar.

Een 3-wiel bakfiets heeft vaak een grotere bak en is, dankzij het extra wiel, net iets stabieler. Maak eventueel gebruik van een extra hangmat, schaal of zitje, naargelang de lengte en het gewicht van je kind(eren). Bevestig eventueel wat extra reflectoren en lampjes voor een goede zichtbaarheid.

Belangrijk! Een bakfiets met 2 wielen wordt in de wetgeving gezien als een gewone fiets. Voor een bakfiets met 3 of meer wielen, gelden andere regels! Informeer je op de website van het BIVV.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet